Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

7 Πρακτικοί Τρόποι για να Αντιμετωπίσετε τους Δύσκολους Συγγενείς Φέτος τις Γιορτές


Οι γιορτές έχουν και τη σκοτεινή πλευρά τους: το στρες, τους συγγενείς, τα υποχρεωτικά γεύματα με άτομα με τα οποία δεν ταιριάζετε ή δεν τα συμπαθείτε…
Συζητώντας με νεότερους και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, το κοινό στοιχείο που κάθε φορά βάζει σε κίνδυνο την ψυχική ηρεμία και τη χαρά των γιορτών είναι η συναναστροφή με τους «δύσκολους» αλλά αναπόφευκτους συγγενείς. Κάθε φορά λέτε «φέτος δε θα εκνευριστώ και θα περάσουμε ωραία» αλλά κάθε φορά εκνευρίζεστε και τελικά δεν περνάτε ωραία.
Τι μπορείτε να κάνετε; Καταστρώστε εξαρχής ένα σχέδιο αντιμετώπισης των δύσκολων συγγενών και εφαρμόστε το.

1. Σκεφτείτε πώς θέλετε να φερθείτε εσείς. (Αυτό μου το λέει η μαμά μου!). Άσχετα με το πώς φέρεται ο άλλος απέναντι σας, σκεφτείτε πώς θέλετε να φερθείτε εσείς, τι εαυτό θέλετε να δείξετε και τι μήνυμα να περάσετε στον άλλον με τη στάση σας. Να θυμάστε ότι η συμπεριφορά των άλλων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη δική μας συμπεριφορά: αν λοιπόν δεν υποκύψετε και δεν απαντήσετε στα καυστικά σχόλια της θείας Κατίνας, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη μάχη γιατί απλώς θα δείχνει ανόητη, αν δεν έχει «αντίπαλο» που να απαντάει.

2. Τζιζ! Μερικά θέματα συζήτησης καίνε, και καλύτερα να μείνετε μακριά. Εσείς μπορεί να ρωτάτε από ενδιαφέρον και για να γίνεται συζήτηση διάφορες ερωτήσεις, είναι όμως πιθανό ότι ο συνομιλητής σας θα τις παρερμηνεύσει και θα γίνει παρεξήγηση. Πριν ρωτήσετε συγκεκριμένες ερωτήσεις τύπου «τι βαθμούς πήρες στον έλεγχο αγόρι μου;» ή «άντε, πότε θα κάνετε κανένα παιδάκι;», «τι έγινε, κατάφερες να κόψεις το τσιγάρο τελικά;» «πώς πάει η δίαιτα;», κλπ, σκεφτείτε ποια είναι η προσωπικότητα του συγγενούς στον οποίο κάνετε την ερώτηση και ποια θα είναι η πιθανή αντίδρασή του. Καλύτερα να δείξετε το ενδιαφέρον σας με γενικότερες ερωτήσεις, όπως «πώς πάει το σχολείο;», «πες μου όλα τα νέα σου», «με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό;», «ξέρω ότι πάντα έχεις διάφορα ωραία σχέδια, τι παίζει αυτή την εποχή;», κλπ.  ‘Ετσι δεν κινδυνεύετε να σας παρεξηγήσουν οι πιο μυγιάγκιχτοι και παράλληλα δείχνετε ενδιαφέρον.

3. Αποφύγετε τις πολιτικές συζητήσεις. Στα περισσότερα γιορτινά τραπέζια με κάποιον τρόπο, κάποια στιγμή, η συζήτηση γυρίζει στα πολιτικά και τότε γίνεται ο χαμός! Δηλώστε εξαρχής ότι «σήμερα γιορτάζουμε και γλεντάμε και απαγορεύονται τα βαριά θέματα».


4. Περιορίστε το αλκοόλ. (Πιείτε αφού φύγουν οι καλεσμένοι σας, ή αφότου φύγετε από εκεί που σας είχαν καλέσει, θα χαλαρώσετε καλύτερα!). Δυτυχώς το πολύ ποτό χαλαρώνει την αίσθηση ελέγχου αλλά και τη λογική και την εσωτερική λογοκρισία, οπότε αρχίζει να λέει κανείς ό,τι του κατέβει, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι προσβάλλει ή ενοχλεί. Βάλτε πολλά παγάκια στο ποτό σας και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.


5. Τα θέλετε όλα τέλεια; Αυτό είναι σίγουρο ότι θα σας δημιουργήσει στρες. Αφήστε ένα περιθώριο να γίνουν και κάποια μικρολαθάκια ή να υπάρχουν ατέλειες και επενδύστε στο να περάσετε όμορφα. Μερικές φορές η προσπάθεια του να τα κάνει κανείς όλα «τέλεια» οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Τα μικρολάθη, αυτό που δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο, συχνά είναι και αυτό που δημιουργεί αναμνήσεις και περνάει στην οικογενειακή ιστορία με το «θυμάσαι τότε που…» (ενώ ποτέ κανένας δε λέει «θυμάσαι τότε που ήταν όλα τέλεια..»).

6. Βρείτε κάτι που σας ευχαριστεί προσωπικά. Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε αυτόν ή εκείνον τον δύσκολο συγγενή, τις παραξενιές και τις ιδιοτροπίες του καθενός, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε να ευχαριστηθείτε εσείς οι ίδιοι. Αυτό όμως σημαίνει ότι στρεσάρεστε και εκνευρίζεστε και δεν έχετε οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσετε τον δύσκολο συγγενή. Επενδύστε στο να κάνετε πράγματα κατά τη διάρκεια των γιορτών που αρέσουν σε εσάς, ώστε να έχετε ένα θετικό απόθεμα για να αντιμετωπίσετε αυτά που σας ζορίζουν.  


7. Εκτιμήστε όλα τα θετικά και όμορφα στη ζωή σας. Είναι στ’ αλήθεια τόσο σημαντική η κριτική της θείας Κατίνας -που τη βλέπετε μια φορά το χρόνο- ότι δε βάλατε αρκετό αμύγδαλο στους κουραμπιέδες ή στο σχόλιο του μακρινού θείου Λάκη ότι ο ίδιος τα παιδιά του τα είχε σούζα, ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό και μικρόψυχο; Μετρήστε τα σχόλια και τις κουβέντες των κοντινών σας ανθρώπων, αυτών που αγαπάτε, που εκτιμάτε και που ξέρετε ότι σας στηρίζουν. Βρείτε λόγους για να νιώσετε όμορφα για όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή σας, όσο μικρά και αν είναι, επειδή είναι σημαντικά και ομορφαίνουν τη ζωή σας.

Σας προσκαλώ να πάτε στο http://katapliktiki.gr για άρθρα, νέα και χρήσιμες πληροφορίες.
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook
https://www.facebook.com/lvarvogli να κάνετε like και να συζητήσουμε!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα

Ψυχολόγος- Συγγραφέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

share