Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η Σημασία της Γυναικείας Φιλίας



Φίλες και φίλοι αγαπημένοι, χρειάζομαι τη στήριξη σας! Έχω τη χαρά το παιδικό μου βιβλίο να είναι στη λίστα υποψηφίων για το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Pubic. Παρακαλώ πηγαίνετε στον παρακάτω σύνδεσμο και ψηφίστε το!

ΑΝΕΛΑΝΤΑ   










Οι φίλες είναι σαν το οξυγόνο- απαραίτητες!  Καλύπτουν ένα κομμάτι του ψυχικού μας κόσμου που δεν μπορούν να το καλύψουν οι σχέσεις με άλλα άτομα, όπως η πατρική οικογένεια, ο σύντροφος ή σύζυγος, τα παιδιά, οι συνάδελφοι…
Προσοχή όμως!  Εδώ μιλάω για αληθινές φιλίες, με άτομα που ξέρουν να δίνουν και να παίρνουν συναισθηματικά και όχι για τοξικές φιλίες που βασίζονται στο κουτσομπολιό, στην επιφανειακή παρέα και σε τίποτα βαθύτερο.

Ένα παράδοξο ερευνητικό δεδομένο

Ένα από τα καλύτερα πράγματα από συναισθηματική άποψη που μπορεί να κάνει ένας άντρας για την υγεία του είναι να παντρευτεί (σχετίζεται με καλύτερη υγεία, μικρότερο ποσοστό κατάθλιψης, και μακροζωία) ενώ το καλύτερο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα από συναισθηματική άποψη για την υγεία της είναι να έχει φίλες!

Μία σημαντική διαφορά της γυναικείας και της αντρικής φιλίας

Μία από τις διαφορές της γυναικείας και της αντρικής φιλίας είναι ότι οι γυναίκες μοιράζονται τα συναισθήματά τους, αναλύουν τις καταστάσεις που τα προκάλεσαν και έτσι έχουν την ευκαιρία να τα επεξεργαστούν και να τα διαχειριστούν.  Οι γυναίκες τείνουν να συνδέονται συναισθηματικά μεταξύ τους και να προσφέρουν υποστηρικτικά συστήματα η μία στην άλλη για να διαχειριστούν το στρες και τις δύσκολες εμπειρίες που μπορεί να έχουν στη ζωή τους.

Αντίθετα, οι αντρικές παρέες επικεντρώνονται περισσότερο στο να κάνουν κάποια δραστηριότητα μαζί (είτε ενεργητικά, πχ πηγαίνοντας για ποδόσφαιρο ή κυνήγι είτε παθητικά, πχ παρακολουθώντας αθλήματα), ενώ οι συζητήσεις τους επικεντρώνονται σε θέματα πολιτικής, οικονομικά, επαγγελματικά, αλλά σπανιότατα στο πώς αισθάνονται.



Ο χρόνος με τις φίλες μας βοηθάει στο να δημιουργηθεί περισσότερη σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνος για την καλή διάθεση και την τόνωση της αυτοπεποίθησης, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά την κατάθλιψη.

Τι προσφέρει η γυναικεία φιλία;
Σύμφωνα με μία πρωτοποριακή έρευνα του πανεπιστημίου UCLA των ΗΠΑ, οι γυναικείες φιλίες:
  • Διαμορφώνουν τη συναισθηματική υπόσταση και προσωπικότητα της γυναίκας
  • Ηρεμούν τον αναστατωμένο εσωτερικό της κόσμο
  • Γεμίζουν τα συναισθηματικά κενά που υπάρχουν στο γάμο
  • Υπενθυμίζουν στην ίδια την πραγματική εσωτερική της ταυτότητα
  • Μειώνουν το στρες και βοηθάνε τον οργανισμό να χαλαρώσει και να ηρεμήσει

Η γυναικεία αντίδραση στο στρες είναι διαφορετική από την αντρική

Όλοι οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, όταν στρεσάρονται αντιδρούν βιολογικά με την «αντίδραση μάχης ή φυγής».  Δηλαδή, είτε αντιδρούν με κάποιον τρόπο σε αυτό που τους στρεσάρει είτε προσπαθούν να ξεφύγουν από την άσχημη κατάσταση.

Ωστόσο, πέρα από αυτή τη φυσιολογική αντίδραση στο στρες, οι γυναίκες έχουν και μία άλλη διάσταση στη συμπεριφορά τους.  Το μοντέλο «δείχνω συμπεριφορές στοργής και φροντίδας και κάνω φίλους» είναι μία ακόμα διάσταση στο γνωστό μοντέλο της αντίδρασης του στρες που μας λέει ότι οι όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια δυσκολία τείνουν είτε να παλέψουν είτε να τραπούν σε φυγή.  Έτσι τείνουν να αντιδρούν οι γυναίκες!  Δηλαδή, όταν οι γυναίκες στρεσάρονται τείνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους και παράλληλα να αναπτύσσουν δεσμούς στήριξης με άλλα άτομα, όπως να ανοίγονται προς τις φίλες τους και να αναζητούν τη στήριξή τους. Η ψυχολόγος Δρ. Shelley Taylor ανέπτυξε αυτό το γυναικείο μοντέλο αντίδρασης στο στρες και τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο ο γυναικείος οργανισμός αξιοποιεί το φυσιολογικό σύστημα του εγκεφάλου για συναισθηματική σύνδεση, κάτι που καταστέλλει την αντίδραση του στρες που φέρνει ταχυκαρδία, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή και κάθε είδους πόνο.  Με αυτή τη συμπεριφορά στοργής, φροντίδας και εγγύτητας, εκλύεται η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και του συναισθηματικού συνδέσμου, προσφέροντας στη στρεσαρισμένη γυναίκα ηρεμία και γαλήνη.
Αντίθετα, οι άντρες δεν έχουν αυτή την τάση και όταν στρεσάρονται απλώς μπαίνουν στη φυσιολογική αντίδραση μάχης ή φυγής.

Ένα καθαράγυναικείο λάθος

Όταν οι γυναίκες στρεσάρονται επικεντρώνονται στη δουλειά και την οικογένειά τους και προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.  Ταυτόχρονα όμως σταματούν να βλέπουν τις φίλες τους!  Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος, επειδή ακριβώς οι γυναικείες φιλίες είναι πηγή δύναμης και στήριξης.

Οι γυναικείες φιλίες προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής

Αυτό είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά από μία σημαντική έρευνα του πανεπιστημίου Harvard, η οποία διήρκεσε πολλά χρόνια και παρακολούθησε 100.000 νοσοκόμες καθώς μεγάλωναν.  Η μακροχρόνια έρευνα στις νοσοκόμες από το Harvard Medical School έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν φίλες:

  • Έχουν λιγότερους φυσικούς πόνους καθώς μεγαλώνουν
  • Έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής
  • Είναι πιο ευχαριστημένες
  • Έχουν βάρος μέσα στα φυσιολογικά όρια
  • Δεν είναι καπνίστριες
  • Και όταν αντιμετωπίζουν έναν πολύ σοβαρό στρεσογόνο παράγοντα, όπως το θάνατο συζύγου, είχαν πολύ καλύτερη διαχείριση της κατάστασης και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης (http://www.channing.harvard.edu/nhs/?page_id=73).

Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες όταν στρεσάρονται;

Να βρίσκουν τις φίλες τους!  Είναι πολύ σημαντικό για κάθε γυναίκα όταν αγχώνεται, όταν πιέζεται και όταν στεναχωριέται να βρίσκει τις φίλες της.  Οι γυναίκες χρειάζονται τις φίλες τους για συζήτηση, ανάλυση, στήριξη, χαμόγελο…. Οι γυναικείες παρέες, με τα κατάλληλα άτομα, προσφέρουν μια εμπειρία ευεξίας, αναζωογόννησης και ίασης.

Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο http://anelanda.gr/liza/epikoinwnia
/
Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook

https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

share