Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Πώς να Διατηρήσετε την Ψυχική σας Δύναμη και Ηρεμία όταν Αντιμετωπίζετε Δυσκολίες



Το μεγαλύτερο ζήτημα με τα προβλήματα που έχει κανείς είναι ότι απλώς και μόνο βλέποντας το πρόβλημά του αρχίζει να κάνει αυτόματα αρνητικές σκέψεις που τον ρίχνουν. Όταν έχουμε κάποια δυσκολία και εστιάζουμε αποκλειστικά στο πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, τότε αισθανόμαστε παγιδευμένοι στο πρόβλημα και αυτό μας ‘ρίχνει’, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι.



Και ξέρουμε ότι οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα που με τη σειρά τους οδηγούν σε απραξία ή λανθασμένες ενέργειες, με αποτέλεσμα το άτομο που σκέφτεται αρνητικά να εισπράττει κάτι αρνητικό.
Μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος;
Πώς μπορεί κανείς εν μέσω δυσκολιών να βρει τη δύναμη να χαλιναγωγήσει τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και να βάλει σε μια σειρά τις ενέργειες που πρέπει να κάνει για να ισορροπήσει τη ζωή του;
Να πώς να μείνετε δυνατοί και ψύχραιμοι όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες (ακόμα και αν δε λυθούν τα προβλήματά σας).


  1. Αποδεχτείτε την Πραγματικότητα.

Αποδέχομαι την πραγματικότητα δε σημαίνει ότι μου αρέσει ή ότι συμφωνώ με αυτό που γίνεται. Πολύ απλά σημαίνει ότι αντιλαμβάνομαι ρεαλιστικά τι γίνεται στη ζωή μου, αυτή τη στιγμή, χωρίς αρνητικές προεκτάσεις. Αν κάποιος άνθρωπος έχει χωρίσει, έχει χάσει τη δουλειά του, έχει διαγνωσθεί πχ, με διαβήτη, οτιδήποτε, το να παριστάνει ότι αυτό δεν του συμβαίνει, το να κλαίει και να οδύρεται θεωρώντας ότι αυτό που του συνέβη είναι η χειρότερη καταστροφή, δεν πρόκειται να τον βοηθήσει σε τίποτα. Αν ξεκινήσει με αποδοχή, «δυστυχώς, συμβαίνει κάτι που δεν μου αρέσει και με στεναχωρεί», τότε είναι πολύ πιθανό να μπορέσει με καθαρό μυαλό να σκεφτεί πιθανούς τρόπους να ελέγξει και να διαχειριστεί την κατάσταση.
Η αποδοχή της πραγματικότητας μας δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, ότι έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε –ως ένα σημείο- την κατάσταση. Και αυτό μας κάνει να νιώθουμε δυνατοί.

  1. Μην κατηγορείτε άλλους.
Ίσως μια εύκολη λύση είναι να ρίξουμε –δίκαια ή άδικα- το φταίξιμο σε κάποιον άλλον. Ακόμα και αν το κάνουμε αυτό όμως, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να παραμείνουμε στην ίδια δύσκολη ή άσχημη κατάσταση, μια που ο «άλλος» δεν πρόκειται φυσικά να εμφανιστεί και να διορθώσει το λάθος του. Εξετάστε το «τι μπορώ να κάνω εγώ», που είναι πολύ πιο πρακτικό!


  1. Βρείτε τη Σωστή Συμπεριφορά.

Για κάθε τι που μας συμβαίνει, ακόμα και αν δεν έχουμε επιλογή για ό,τι έγινε, έχουμε σίγουρα την επιλογή του πώς θα αντιδράσουμε, του πώς θα συμπεριφερθούμε. Οι επιλογές που έχει κανείς είναι πάρα πολλές: από το να κάτσει να τα βάψει μαύρα, να κατηγορεί τους άλλους για όσα του συνέβησαν, να βυθιστεί σε μια θάλασσα αυτολύπησης και απελπισίας, μέχρι να δηλώσει ότι έχει στεναχωρηθεί/απογοητευθεί/θυμώσει και να ανασκουμπωθεί για να βρει μια λύση. Όταν επιλέγουμε τη συμπεριφορά μας προς μία θετική κατεύθυνση, θα βρούμε και μια λύση.

Σε προβλήματα που είναι άλυτα, στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, στη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, πάντα υπάρχει επιλογή για το πώς θα αντιδράσουμε. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας τη δύσκολη στιγμή είναι «τι είναι ένα πράγμα που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή για να βοηθήσω τον εαυτό μου;»

  1. Διαχειριστείτε το περιεχόμενο των σκέψεων σας .
Βλέπω την κατάσταση ρεαλιστικά σημαίνει ότι δεν αφήνομαι να κάνω καταστροφικές σκέψεις και ότι μπορώ να ελέγξω τις αρνητικές σκέψεις που φέρνουν μόνο στεναχώρια. Βλέπω τα πράγματα ρεαλιστικά σημαίνει ότι βλέπω τα αρνητικά αλλά βλέπω και τα θετικά, τα πράγματα που επιδέχονται βελτίωση, και αυτά που μπορώ εγώ να κάνω. Η ψυχική μιζέρια δεν οδηγεί ποτέ πουθενά, μόνο μας αφήνει σε ένα τέλμα αρνητικών συναισθημάτων και κατάθλιψης. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε στον εαυτό σας: του μιλάτε όμορφα; Τον ενθαρρύνετε; Ή μήπως τον βρίζετε και τον κατηγορείτε; Πώς θα μιλούσατε σε ένα αγαπημένο σας άτομο; Έτσι ακριβώς θα πρέπει να μιλήσετε και στον εαυτό σας!

  1. Προσπαθήστε να δώσετε νόημα σε αυτό που σας συμβαίνει.
Όσο δύσκολο και άσχημο και αν είναι αυτό που σας συμβαίνει, προσπαθήστε να νοηματοδοτήσετε την κατάσταση, να ανακαλύψετε κάποιο νόημα, κάποιο μάθημα ζωής, κάτι θετικό, όσο μικρό και αν είναι. Στόχος δεν είναι να τα δείτε όλα θετικά, αλλά να πιαστείτε από κάπου και να μη βυθιστείτε σε ένα τέλμα αυτολύπησης και απραξίας.

Σας προσκαλώ να πάτε στο http://katapliktiki.gr για άρθρα, νέα και χρήσιμες πληροφορίες.

Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook

https://www.facebook.com/lvarvogli να κάνετε like και να συζητήσουμε!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα

Ψυχολόγος- Συγγραφέας


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπερα κύριοι και κυρίες,
Μου χορηγεί δάνεια σε όποιον θέλει οικονομική βοήθεια.
Πρόκειται για ένα δάνειο, μεταξύ κυρίως με όρους πολύ απλή, ακριβή και γρήγορη.
Mail: v.zacharias87@gmail.com
Σας ευχαριστώ για την απάντηση μου αν με χρειαστείς

Manicopus είπε...

HEETS Sticks για Iqos χονδρικό σε συνεχή βάση
Η εταιρεία "ТОВ СТИКХИТС КОМ" " πωλεί χονδρικά μπαστούνια καπνού HEETS σε συνεχή βάση! Διαθέσιμα μπαστούνια καπνού για την ουκρανική αγορά με ειδικούς φόρους κατανάλωσης (7 γεύσεις), για την αγορά του Καζακστάν χωρίς ειδικούς φόρους κατανάλωσης (7 γεύσεις), για τη ρωσική αγορά χωρίς ειδικούς φόρους κατανάλωσης (11 γεύσεις).
Η γκάμα γεύσεων Stik Heets Iqos θα ικανοποιήσει κάθε πελάτη:
Heets Silver Selection - aυτός είναι ένας απλός, εύκολος συνδυασμός της γεύσης ενός επιλεγμένου μείγματος καπνού.
Heets Bronze Label – Ένα εντελώς νέο μείγμα, η γεύση του καπνού αναμιγνύεται απαλά με κακάο και αποξηραμένα φρούτα.
Μπαστούνια Purple Label – αυτός ο τολμηρός συνδυασμός αξέχαστης γεύσης και πλούσιου αρώματος.
Ραβδιά καπνού Heets για IQOS Amber Label - aυτός είναι ένας ενδιαφέρων συνδυασμός αυστηρών κλασικών.
Heets Green Zing - αυτό είναι το πιο πραγματικό ανοιξιάτικο άρωμα.
Heets Turquoise Label - Ο συνδυασμός των νότες ψύξης μενθόλης..
Heets IQOS για Yellow Label - Το άρωμα ενός επιλεγμένου μείγματος καπνού με ελαφριές πικάντικες νότες.
(Νέα) Heets Glaze Heets - μαλακό και αρωματικό. Λεπτή μείγμα φρέσκα μπαχαρικά και αρωματικά βότανα.
(Νέα) Heets Noor Heets - ζεστό και εσπεριδοειδών. Κομψό μείγμα καπνού με ζεστή γεύση καρυδιού και λεπτές νότες εσπεριδοειδών και φρουτώδους. Αρωματικές νότες: ευαίσθητα εσπεριδοειδή.
(Νέα) Heets Apricity Heets - πλούσιο και κρεμώδες. Μίγμα καπνού με ξυλώδεις και γλυκές νότες φρουτώδους, που τελειώνουν με βελούδινο κρεμώδες φινίρισμα. Αρωματικές νότες: ζεστό φρουτώδες.
(Νέα) Yogen Heets - Αρωματικές νότες: φρέσκα λουλούδια.
Και επίσης παρουσία συσκευών IQOS 3.0 multi (4 χρώματα) και IQOS 3.0 duo (5 χρώματα).
Στέλνουμε σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας με οποιονδήποτε αερομεταφορέα, και επίσης αποστέλλουμε από την Ουκρανία στο κοντινό και μακρινό εξωτερικό από την εταιρεία μεταφορών "DHL EXPRESS AVIA".
Γράψε στο Telegram – StickHeetsUkraine.
Δεχόμαστε κλήσεις και παραγγελίες στο Telegram +447384477840 Andrey,
Όλη η γκάμα στο stik.net.ua

share