Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ, ΑΓΧΩΜΕΝΟΙ, ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΙ; ΣΥΓΧΩΡΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΙΜΩΡΙΑ!


Πριν πείτε «Μα εγώ δεν τιμωρώ τον εαυτό μου!» σκεφτείτε τα παρακάτω:

 • Μήπως νιώθετε μπλοκαρισμένοι;
 • Μήπως αισθάνεστε ότι διαρκώς περνάτε μια δύσκολη φάση;
 • Μήπως δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να φτάσει εκεί που μπορεί;
 • Μήπως νιώθετε ενοχές;
 • Μήπως ο εσωτερικός σας μονόλογος είναι αρνητικός και λέτε άσχημα πράγματα στον εαυτό σας;
 • Μήπως αμφιβάλλετε για τις δυνάμεις σας;
 • Μήπως βάζετε στον εαυτό σας τρικλοποδιές;
 • Μήπως είστε τελειομανής;
 • Μήπως έχετε άγχος;
 • Μήπως έχετε κατάθλιψη;
 • Μήπως δεν ευχαριστιέστε τη ζωή;
Αυτά –και πολλά άλλα- είναι μερικά ενδεικτικά σημάδια ότι ‘τιμωρείτε’ τον εαυτό σας!

Είναι δυνατό να ξεπεράσετε την πρακτική της αυτοτιμωρίας!  Θα πρέπει όμως να μάθετε να διαχειρίζεστε τον εαυτό σας με διαφορετικό τρόπο όταν αισθάνεστε ψυχικό πόνο. Αντί να βασίζεστε στην επίθεση προς τον εαυτό, θα πρέπει να μάθετε σταδιακά να εκφράζετε τον πόνο, να συμπονάτε τον εαυτό σας για το πώς αισθάνεται και να ‘ακουμπάτε’ σε πρόσωπα εμπιστοσύνης για να σας παρηγορήσουν και να μαλακώσουν τον πόνο.  Σιγά-σιγά θα κάνετε κτήμα σας αυτό το παρηγορητικό συναίσθημα που προέρχεται από τους άλλους και θα μάθετε να βασίζεστε στον εαυτό σας για να το βρείτε όταν το χρειάζεστε.  Όμως, είναι απαραίτητο να αισθανθείτε συμπόνια για τον εαυτό σας, για τον πόνο που νιώθετε και να αποδεχτείτε τα πολλά πρόσωπα των ανθρώπινων αναγκών.
Η αυτοτιμωρία σχετίζεται με δύσκολες φάσεις της ζωής του ανθρώπου.  Χρειάζεται λοιπόν κανείς καλλιεργήσει ανθεκτικότητα στις δυσκολίες, πίστη στην ικανότητά του ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα, ότι μπορεί να διαχειριστεί τον πόνο της πραγματικής ζωής και ικανότητα να εντοπίζει και να παίρνει αυτό που χρειάζεται ή επιθυμεί, ώστε να μπορέσει να βάλει τέλος στην αυτοτιμωρία.  Έτσι, με προσωπική δύναμη αφήνει κανείς πίσω του την αυτοτιμωρία και στρέφει την ενέργειά του προς τον κόσμο και την πραγματική ζωή.

Βάλτε Τέλος στην Αυτοτιμωρία: Πρακτική Εφαρμογή

Βήμα # 1. Σημειώστε όλα αυτά για τα οποία αισθάνεστε ενοχές.
Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε με ειλικρίνεια όλα αυτά που δε σας αρέσουν στον εαυτό σας, καθώς και όλα αυτά για τα οποία μετανιώνετε στη ζωή σας (που κάνατε ή που δεν κάνατε).  Πολλοί θεωρούν ότι με αυτό το βήμα επικεντρώνονται σε αρνητισμό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτόν τον αρνητισμό τον κουβαλάτε ήδη μέσα σας!  Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε να τον διαχειρίζεστε είναι η καταγραφή-παραδοχή-αποδοχή του αρνητισμού που έχετε στο μυαλό σας.  Δώστε στον εαυτό σας χρόνο: μπορεί να χρειαστείτε κάμποσες μέρες για να ολοκληρώσετε τη λίστα σας.
Αν φοβάστε ότι αυτή η διαδικασία καταγραφής θα επιφέρει ψυχολογικό πόνο, σας θυμίζω ότι ήδη βασανίζεστε από συνειδητό ή υποσυνείδητο ψυχικό πόνο κουβαλώντας όλα αυτά τα αρνητικά μέσα σας και επαναλαμβάνοντάς τα.
Αφού ολοκληρώσετε την καταγραφή τους, κάντε μια συμφωνία με το υποσυνείδητό σας: εφόσον καταγράψατε όλα αυτά τα αρνητικά, τα ελαττώματά σας, το τι δε σας αρέσει στον εαυτό σας, τις ενοχές σας, το για ποια πράγματα μετανιώνετε, πέστε στο υποσυνείδητό σας ότι όλο αυτό το υλικό είναι σε ασφαλές και προσιτό μέρος και ότι δε χρειάζεται να σας το υπενθυμίζει κάθε τόσο.
Συχνά η συνεχής επανάληψη των αρνητικών συναισθημάτων που έχει το άτομο είναι η προσπάθεια του υποσυνείδητου να του υπενθυμίσει πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα και ότι πρέπει να κάνει κάτι με αυτό.  Αν καθησυχάσει λοιπόν κανείς το υποσυνείδητό του ότι έχει μεριμνήσει και δεν ξεχνά το πρόβλημα, το υποσυνείδητο μπορεί να χαλαρώσει λιγάκι τις οδυνηρές υπενθυμίσεις του προς το άτομο.
Να τονίσω εδώ ότι σκοπός δεν είναι να ξεχάσει κανείς τα αρνητικά ή να τα διαγράψει, αλλά να επιτρέψει σε αυτό το δύσκολο και αρνητικό υλικό να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο και παράλληλα να σας μεταμορφώσει σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Βήμα # 2. Δηλώστε την πρόθεσή σας και την ετοιμότητά σας να συγχωρέσετε τον εαυτό σας
Πέστε στον εαυτό σας: «Λυπάμαι πολύ που αυτό το ….. συνέβη και αναλαμβάνω την ευθύνη μου.  Όμως αυτό συνέβη στο παρελθόν και τώρα είμαι έτοιμος/η να μάθω το μάθημα που μου προσφέρει αυτή η εμπειρία.  Τώρα είμαι έτοιμος/η να συγχωρήσω τον εαυτό μου σε όλα τα επίπεδα και να αφήσω την εμπειρία αυτή να με μεταμορφώσει σε καλύτερο άνθρωπο.  Σε αυτό το σημείο οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας για να δουλέψουν σε αυτό το κομμάτι και να ‘ξεκολλήσουν’ από τις ενοχές και το ότι δε μπορούν να συγχωρέσουν τον εαυτό τους.

Βήμα # 3. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και φανταστείτε την εμπειρία της δύναμης της αλλαγής
Μάθετε να χαλαρώνετεΟραματιστείτε την αλλαγή που συντελείται μέσα σας.  Οραματιστείτε πώς είναι να αφήνετε πίσω σας τις ενοχές και την αυτοτιμωρία.  Φανταστείτε τον εαυτό σας ελεύθερο, χωρίς να κουβαλάτε διαρκώς τα βαρίδια των ενοχών.

Βήμα #  4. Σημειώστε πώς θα φέρεστε από εδώ και πέρα με βάση τις επιθυμητές αλλαγές
Οι γραπτές λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη και αποτελούν χειροπιαστή υπενθύμιση της απόφασής σας για αλλαγή.  Σημειώνοντας τις αλλαγές που επιθυμείτε να κάνετε βάζετε τον εαυτό σας σε θέση υπευθυνότητας για να τις πραγματοποιήσει.  Θα πρέπει να προσέξετε ώστε η λίστα σας να μην είναι γενική και αόριστη, αλλά να περιλαμβάνει συγκεκριμένες θετικές συμπεριφορές που θα δείχνουν ότι δεν άγεστε και φέρεστε πλέον από τις ενοχές σας και δεν τιμωρείτε τον εαυτό σας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

share