Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Τι πράγματα ανέχεστε που σας στρεσάρουν;


 Βρείτε τα και εξαλείψτε τα!

Όλοι ανεχόμαστε πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις, άλλοτε ευκολότερα και άλλοτε δυσκολότερα… Στην ψυχολογία χρησιμοποιείται ο όρος «ανοχές» (tolerations) που περιγράφει αυτά που ανεχόμαστε, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ μας απομυζούν χρόνο, ενέργεια ή ακόμα και λεφτά.  Το κακό είναι ότι όλοι αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι τόσο συνυφασμένοι με το περιβάλλον και τη ζωή μας, που δε μπορούμε να τους εντοπίσουμε εύκολα γιατί τους θεωρούμε δεδομένους!

Η ιδέα των ‘ανοχών’ έγινε αρχικά γνωστή στις αρχές του 1990. Οι ανοχές από τότε έχουν γίνει σημείο εστίασης πολλές φορές για πολλούς που θέλουν να μειώσουν το άγχος τους με το να είναι πιο αποτελεσματικοί με το χρόνο και την ενέργειά τους. Οι ανοχές μπορούν να πάρουν πολλές μορφές, ανάλογα με το ποιον επηρεάζουν και πώς. Μερικές συνήθεις ανοχές είναι:

  • Ακατάστατα γραφεία
  • Φίλοι που κριτικάρουν
  • Άβολα παπούτσια
  • Παραπανήσια κιλά που θέλετε να χάσετε
  • Μη οργανωμένα εισερχόμενα mail

Αναγνωρίστε συγκεκριμένα τις δικές σας ανοχές και θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να τις εξαλείψετε!  

Βήμα 1. Αναζητήστε ποια είναι τα πράγματα που ανέχεστε στη ζωή σας και σας στρεσάρουν.  Κάντε μια λίστα με 50 τέτοια πράγματα και καταγράψτε τα.  Οτιδήποτε σας στρεσάρει, σας αγχώνει, σας ρουφά ενέργεια, το έχετε στη ζωή σας αλλά επιθυμείτε να μην υπάρχει ανήκει στη λίστα!  Σημειώστε όλα όσα σας στρεσάρουν και τα ανέχεστε ανά κατηγορία: σπίτι, δουλειά, οικογένεια, σχέσεις, σπουδές, στυλ ζωής, υγεία, κλπ.

Βήμα 2. Κουβεντιάστε με φίλους ποια θεωρούν ότι είναι τα πράγματα που σας στρεσάρουν.  Η οπτική γωνία ενός τρίτου βοηθάει στο να δείτε τα πράγματα αποστασιοποιημένα.

Βήμα 3. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ή το παραδοσιακό χαρτί και μολύβι κρατήστε σημειώσεις για 2-3 μέρες για όσα είναι στη ζωή σας και σας στρεσάρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share