Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Καληνύχτα! Οι 10 Καλύτερες Στρατηγικές για Καλό και Ξεκούραστο Ύπνο


10 Στρατηγικές για Καλό Ύπνο: Πώς να Τελειώσετε την Ημέρα Σας

Ο ύπνος είναι πολύτιμος!  Αποτελεί επανορθωτική πηγή ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας και τη διαχείριση άγχους, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να έλθει για τους πολυάσχολους και του αγχωμένους. Να μερικές  αποτελεσματικές συνήθειες τις βραδινές ώρες, για να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου σας.

1. Δοκιμάστε Χαλαρή Γυμναστική

Η γυμναστική προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και τη διαχείριση άγχους, και για πολλούς, το βράδυ είναι η πιο κατάλληλη χρονική στιγμή να ασκηθούν. Η χαλαρή γυμναστική όπως η γιόγκα ή το βραδινό περπάτημα, μπορούν να βοηθήσουν τον ύπνο καθώς απελευθερώνουν ένταση χωρίς να υπερδιεγείρουν το σώμα.

2. Ακούστε Μουσική

Η μουσική καταπραΰνει το μυαλό και το σώμα σε βαθμό που πια χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο από μερικούς. Μπορείτε να επωφεληθείτε από τη μουσική ακούγοντας χαλαρωτικές μελωδίες πριν πάτε στο κρεβάτι, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να απελευθερώσετε την ένταση καθώς η ώρα του ύπνου πλησιάζει.

3. Καθαρίστε

Καθαρίζοντας και τακτοποιώντας στο τέλος της ημέρας μπορεί να νιώσετε λιγότερο αγχωμένοι, καθώς επιλαμβάνεστε ενός  προβλήματος, και η προσδοκία να ξυπνήσετε σε ένα πιο καθαρό σπίτι μπορεί να σας κάνει κοιμηθείτε πιο ήρεμα.

4. Ήρεμα Παιχνίδια Αντί Τηλεόρασης

Παρόλο που πολλοί προτιμάνε να ξαπλώνουν μπροστά στη τηλεόραση πριν κοιμηθούν, μία προτιμότερη εναλλακτική λύση είναι να παίξετε κάποιο ήρεμο παιχνίδι στον υπολογιστή. Μπορεί να σας αποσπάσει από την ένταση της ημέρας και να σας ενθουσιάσει, όχι όμως τόσο ώστε να επηρεάσει την έλευση του ύπνου. Αυτά τα παιχνίδια επίσης οξύνουν τις νοητικές σας ικανότητες και σας βοηθάνε να αναπτύξετε νέες δεξιότητες.

5. Κάντε Ένα Αρωματικό Αφρόλουτρο

Βυθιστείτε στη μπανιέρα και θα νιώσετε την ένταση να φεύγει από το σώμα σας και θα ελευθερώσει το μυαλό σας. Είναι επίσης μια καλή προετοιμασία για τον ύπνο. Αν μάλιστα διαλέξετε αρωματικό αφρόλουτρο χαλάρωσης ή αιθέρια έλαια που βοηθάνε στη χαλάρωση και την ηρεμία τόσο το καλύτερο!

6. Κάντε Μασάζ

Το μασάζ είναι ένας πολύ καλός τρόπος απελευθέρωσης του στρες. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε με τα άτομα που μένετε μαζί, μπορεί να κάνετε μασάζ στον εαυτό σας ή να χρησιμοποιήσετε ειδικά εργαλεία για να απομακρύνετε την ένταση. Η απόλαυση ενός μασάζ πριν τον ύπνο διώχνει το στρες, θα σας χαλαρώσει, και θα διευκολύνει τον ύπνο.

7. Κρατήστε Ημερολόγιο

Το ημερολόγιο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και τη διαχείριση του στρες και άγχους.  Η καταγραφή σκέψεων, συναισθημάτων και γεγονότων της ημέρας πριν τον βραδινό ύπνο είναι μια πολύ καλή επιλογή για χαλάρωση. Γράφοντας σε ένα ημερολόγιο πριν πέσετε στο κρεβάτι, θα καθαρίσει το μυαλό σας, θα επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας πιο καλά, θα επιλύσετε προβλήματα, θα προετοιμαστείτε νοητικά για την επόμενη μέρα, θα κάνετε πλάνα, και θα αφήσετε τις σκέψεις σας στις σελίδες του. Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης θα θέσει ένα θετικό πλαίσιο στο μυαλό σας πριν τον ύπνο, και με τον καιρό θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε σε ένα πλαίσιο ακόμα πιο θετικό και λιγότερο αγχωτικό.

8. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός αποτελεί επιστημονικά αδιαμφισβήτητο μέσο χαλάρωσης νου και σώματος.  Προσφέρει απελευθέρωση του μυαλού και του σώματος από το στρες. Είναι μια πολύ καλή τεχνική για πριν τον ύπνο διότι οδηγεί τόσο φυσικά σε αυτόν: χαλαρώνει το σώμα, καθαρίζει το μυαλό, και δημιουργεί εσωτερική γαλήνη. Να είστε υπομονετικοί και ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για αρχάριους, και θα δείτε ότι ο διαλογισμός είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους.

9. Σεξ

Για όσους είναι δεσμευμένοι σε μια σχέση, το σεξ αποτελεί ένα πολύ καλό βραδινό χαλαρωτικό από το άγχος για ένα λόγο! Όχι μόνο γιατί μια υγιής σεξουαλική ζωή ενδυναμώνει τη σχέση σας, αλλά και γιατί χαλαρώνει το σώμα σας, απελευθερώνει ορμόνες που δημιουργούν χαρά και ευεξία, και ακόμα ενισχύει την ευημερία. Και φυσικά καλωσορίζει τον ύπνο! Δυστυχώς, μη ξεχνάτε ότι το υπερβολικό  άγχος  επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική επιθυμία και ικανότητα.

10. Αποφύγετε τα εξής:

Μερικές δραστηριότητες μπορεί να σας δραστηριοποιήσουν πολύ τη νύχτα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να γίνει ο ύπνος σας ανήσυχος. Για πιο ήρεμο ύπνο, θα πρέπει να αποφεύγεται τον καφέ μετά τις 3μ.μ., διαπροσωπικές συγκρούσεις ή αγχωτικές συζητήσεις, ή οτιδήποτε σας αναστατώνει. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι μάθετε να παρατηρείτε την εσωτερική σας κατάσταση, εντοπίστε τι σας αναστατώνει και κάντε τις αναγκαίες αλλαγές για να είστε πιο χαλαροί μερικές ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Λέξεις-κλειδιά: ύπνος, αϋπνία, προβλήματα ύπνου, άγχος, στρες, κατάθλιψη, κούραση, Λίζα Βάρβογλη.

 

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ:

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και επιθυμείτε να το αναδημοσιεύσετε, παρακαλώ να συμπεριλάβετε το όνομα και την ιδιότητά μου, τον τίτλο του άρθρου και τη διεύθυνση του συγκεκριμένου ιστολόγιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share