Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

7 Mικρά Μυστικά για Χαρούμενα Παιδιά



Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

7  Mικρά Μυστικά για Χαρούμενα Παιδιά


  1. Δείξτε τη χαρά σας όταν βλέπετε το παιδί σας!  Παίρνετε το παιδί από το σχολείο;  Είστε στην παιδική χαρά και έρχεται προς το μέρος σας; Μπαίνει στο δωμάτιο όπου βρίσκεστε εσείς;  Αφήστε τα χείλη και τα μάτια σας να χαμογελάσουν, ανοίξτε την αγκαλιά σας, πείτε του μια γλυκιά κουβέντα προσφωνώντας το με το όνομά του.  Στα παιδιά αρέσει να ακούνε το όνομά τους και να εισπράττουν θετική προσοχή και αγάπη.  Με αυτό τον τρόπο τυλίγετε το παιδί σας στο μαγικό πέπλο της αγάπης.  Και σε ποιο παιδί δεν αρέσει η αγάπη των γονιών και ποιο παιδί δε θα θυμάται αργότερα την παιδική του ηλικία να είναι γεμάτη αγάπη και στοργή;


  1.  Επιτρέψτε μια μικρή δόση βαρεμάρας. Ποιος γονιός δεν έχει ακούσει το περίφημο «βαριέεεεεμαι» από το παιδί του;  Και τις περισσότερες φορές οι γονείς σπεύδουν να διορθώσουν την κατάσταση, προτείνοντας στο παιδί δραστηριότητες.  Ωστόσο, μια μικρή δόση βαρεμάρας είναι υγιής, δείχνει ότι το παιδί έχει ευχαριστηθεί και βρίσκεται στο ενδιάμεσο μιας κατάστασης, εκεί που έχει τελειώσει κάτι όμορφο και πριν ξεκινήσει κάτι καινούργιο.   Επιτρέψτε στο παιδί να πει και να βιώσει την κατάσταση του ‘βαριέμαι’, ως προάγγελο κάτι νέου, πριν ξεκινήσει να κάνει μια άλλη δραστηριότητα.  Δε χρειάζεται να προτείνεται χίλια-δυο πράγματα σε αυτή την περίπτωση, μόνο να υποδείξετε χαρτιά και μαρκαδόρους για να αφήσει ελεύθερη τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.


  1. ΗλεκτρονικήΔίαιτα. Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για την επιβολή ηλεκτρονικής δίαιτας, δηλαδή για συγκεκριμένο χρόνο ενασχόλησης του παιδιού με ηλεκτρονικά μέσα.   Ενώ από μόνα τους δεν είναι κάτι κακό, αντιθέτως μπορεί να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους στην ανάπτυξη του παιδιού (πχ με τα καταπληκτικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που προσφέρουν), ωστόσο δεν καλύπτουν όλους τους τομείς εξέλιξης του παιδιού.  Η περιορισμένη πρόσβαση του παιδιού στα ηλεκτρονικά  το βοηθάει στο να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του, την προσοχή και τη συγκέντρωσή του (όχι επειδή το τραβάει το πολύ έντονο ηλεκτρονικό ερέθισμα, αλλά επειδή επιλέγει να αφοσιωθεί σε κάτι) και την ικανότητά του να παραμένει ήρεμο.


4. Δείξτε στο παιδί σας ότι είναι ό,τι πιο σημαντικό για εσάς. Το παιδί σας δε χρειάζεται απλώς την φυσική σας παρουσία, χρειάζεται να νιώθει ότι είστε παρών στη ζωή του.  Κοιτάξτε το στα μάτια, δώστε του προσοχή, κάντε του ερωτήσεις, ακούστε προσεκτικά τις απαντήσεις του, παίξτε μαζί και κάντε κάτι (ακόμα και μια υποχρεωτική δουλειά) επενδύοντας στο να είστε μαζί και να το διασκεδάζετε.

5. Επιτρέψτε στο παιδί να θέσει κάποιους κανόνες. Όχι, δεν πρόκειται να αλλάξετε ρόλους!  Όμως, να θυμάστε ότι πολλοί τσακωμοί έχουν στη ρίζα τους το γεγονός ότι το παιδί δεν αισθάνεται να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων στη ζωή του.  Μπορείτε να το βοηθήσετε δίνοντάς του την ευκαιρία να φτιάξει μερικούς κανόνες, βασισμένους σε γενικές γραμμές σε αυτά που ισχύουν στο σπίτι σας και σε αυτά που πιστεύετε.  Με αυτό τον τρόπου του δίνετε έναν βαθμό δύναμης και αίσθησης ελέγχου της κατάστασης, που το βοηθάει να συνεργάζεται καλύτερα.


6. Αναλάβετε ενεργητικά τον ρόλο του δασκάλου.   Μη βασίζεστε στο ότι το σχολείο θα διδάξει τα πάντα στο παιδί σας!  Μεγάλο μέρος της διδασκαλίας του παιδιού γίνεται στο σπίτι, ειδικά στον τομέα του να διευρυνθούν οι ορίζοντές του διανοητικά και συναισθηματικά.  Διαβάστε μαζί βιβλία, συζητήστε για διάφορα θέματα, μάθε στο παιδί σας να βρίσκει λύσεις και όχι να κολλάει στα προβλήματα,  διδάξτε του να είναι χαρούμενο και να βρίσκει χαρά στα καθημερινά μικροπράγματα.


7. Δώστε το καλό παράδειγμα! Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν ότι κάνουν οι γονείς τους, και όχι αυτό που τους λένε με λόγια!  Τσεκάρετε τη συμπεριφορά σας: είστε χαρούμενο άτομο;  Πώς φαίνεται αυτό;  Χαμογελάτε συχνά;  Έχετε καλή διάθεση;  Έχετε χαρά της ζωής;  Αν θέλετε να είναι το παιδί σας χαρούμενο θα πρέπει πρώτα να είστε εσείς χαρούμενοι.


Λέξεις-κλειδιά: παιδί, διαπαιδαγώγηση, ανατροφή, προβλήματα συμπεριφοράς παιδιού, χαρά, ευτυχία, οικογένεια, γονείς, σχολές γονέων, ψυχολογία, Λίζα Βάρβογλη.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ:

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και επιθυμείτε να το αναδημοσιεύσετε, παρακαλώ να συμπεριλάβετε το όνομα και την ιδιότητά μου, τον τίτλο του άρθρου και τη διεύθυνση του συγκεκριμένου ιστολόγιου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

share