Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Οι 10 Εντολές των Ραντεβού. Για εφήβους και όχι μόνο…


Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Οι 10 Εντολές των Ραντεβού


 Όταν ο Θεός Έρωτας σημαδεύει με τα βέλη του, η λογική χάνεται και το συναίσθημα κυριαρχεί, είτε κάποιος είναι 15 είτε 55 (και βάλε..).  Τι χρειάζεται να θυμάται κανείς όταν βγαίνει τις πρώτες φορές ραντεβού, για να δώσει μια ευκαιρία σε αυτή τη γνωριμία να προχωρήσει παραπέρα και να γίνει σχέση;

Ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει «βγαίνω ραντεβού;».  Σημαίνει ότι πηγαίνω να περάσω ελεύθερο χρόνο με κάποιο άτομο που μου αρέσει μακριά από τα συνηθισμένα μέρη (σχολείο, εργασία) για να γνωριστούμε καλύτερα.

 

Εντολή #1: Πρέπει να είσαι ειλικρινής. Στα πρώτα ραντεβού ξεκινάμε με ειλικρίνεια, που αποτελεί βασικό συστατικό των σχέσεων: λέμε την αλήθεια για απλά πράγματα: ηλικία, ύψος, βάρος και άλλα χαρακτηριστικά που ο άλλος εύκολα μπορεί να ελέγξει αν είναι αληθινά.  Λέμε την αλήθεια για τις προτιμήσεις μας, τα χόμπι, τα ενδιαφέροντά μας.  Αν προσπαθήσουμε να δώσουμε στο άλλο άτομο αυτό που νομίζουμε ότι θέλει, το πιθανότερο είναι ότι το ψέμα θα ξεσκεπαστεί σύντομα και αυτό θα είναι το τέλος της σχέσης.  Λέγοντας την αλήθεια, είναι πολύ πιθανό ότι το άλλο άτομο θα ενδιαφερθεί για το άτομό μας.  Αν όχι, τότε είτε νωρίτερα, είτε αργότερα (όταν θα ανακάλυπτε το ψέμα) η σχέση θα έληγε.  Καλύτερα λοιπόν να λήξει κάτι νωρίς, όταν δεν υπάρχει συναισθηματική εμπλοκή, ώστε να υπάρχει χρόνος για να προχωρήσει κανείς σε άλλα.

Εντολή #2: Πρέπει να ξέρεις τι θέλεις. Έχετε ρωτήσει τον εαυτό σας στα τίμια και ειλικρινά τι πραγματικά θέλετε;  Αν δεν το έχετε κάνει, ρωτήστε τώρα!  Πολλοί άνθρωποι, οποιασδήποτε ηλικίας, ξεκινούν να βγαίνουν ραντεβού χωρίς καλά-καλά να ξέρουν τι είναι αυτό που επιθυμούν!  Άλλοι θέλουν μια μακροχρόνια σχέση, άλλοι μια περιστασιακή σχέση, άλλοι θέλουν να περάσουν καλά μια βραδιά, άλλοι επιθυμούν να βρουν έναν κολλητό/μία κολλητή…  Αν δεν ξέρετε τι θέλετε, πώς θα το αναζητήσετε και πώς θα το αναγνωρίσετε;

Εντολή #3: Πρέπει να κάνεις ερωτήσεις. Ακούγεται απλό, και όμως, όταν οι άνθρωποι βγαίνουν ραντεβού συχνά ξεχνάνε να κάνουν ερωτήσεις στον άλλον!  Για να υπάρξει αμοιβαιότητα και να κυλάει η συζήτηση, δε γίνεται ούτε να αφήσετε τον άλλον να μονολογεί, ούτε να κάνει το άλλο άτομο τις ερωτήσεις, ούτε να τον πάρετε μονότερμα με έναν δικό σας μονόλογο.  Κάντε ερωτήσεις που θα σας δείξουν τι είδους άνθρωπος είναι και μην εστιάσετε στο τι είδους αγαθά έχει.

Εντολή #4: Πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις να κάνεις σεξ από την πρώτη φορά. Αυτό το αποφασίζετε εσείς, και όχι το άλλο άτομο!  Πέρα από ηθικολογίες και κοινωνικούς κανόνες, σκεφτείτε τι είναι αυτό που επιθυμείτε, και για ποιο λόγο το επιθυμείτε!  Πολλοί άνθρωποι, κυρίως κοπέλες, συναινούν στο σεξ της πρώτης βραδιάς όχι επειδή πραγματικά το θέλουν αλλά επειδή θεωρούν ότι έτσι θα εξασφαλίσουν και δεύτερο ραντεβού ή και κανονική σχέση, κάτι το οποίο είναι λάθος.

Εντολή #5: Αν πρέπει να τσακωθείτε κάντε το πολιτισμένα.  Υπάρχει και περίπτωση να μην τα βρείτε με το άλλο άτομο, ή από την αρχή να προκύψει κάποια σοβαρή διαφωνία.  Δοκιμάστε τους κανόνες της καλής επικοινωνίας, δηλαδή να ακούσετε την άποψη του άλλου και να εκθέσετε τη δική σας.  Δε χρειάζεται να φτάσετε στα άκρα και να τσακωθείτε θεαματικά.  Δηλώστε τη διαφωνία σας και, αν χρειάζεται, αποχωρήστε πολιτισμένα.  Πείτε «όχι» σε κάθε μορφή βίας, ψυχολογικής, λεκτικής, και, φυσικά, σωματικής.

Εντολή #6: Δεν πρέπει να παίζεις παιχνίδια. «Δε θα απαντήσω το τηλέφωνο», «Θα πω ότι δε μπορώ να τον/τη δω σήμερα γιατί έχω κάτι να κάνω (ενώ δεν έχετε τίποτα)» είναι γνωστά παιχνίδια που δε βοηθάνε σε κάτι πέρα από το να δημιουργούν μια κατάσταση αναβρασμού.  Προτιμήστε μια πιο ευθεία προσέγγιση και μην κάνετε τη ζωή σας και τη ζωή του άλλου δύσκολη.

Εντολή #7: Μη κάνεις συμβιβασμούς. Βγήκατε ένα, δύο, τρία ραντεβού.  Ίσως από την πρώτη φορά, ίσως λίγο αργότερα διαπιστώσατε ότι αυτό το άτομο δε σας ταιριάζει.  Μη συμβιβαστείτε από φόβους τύπου: «που θα ξαναβρώ κάποιο άλλο άτομο», «τι θα πουν οι φίλοι μου», «μπορεί να αλλάξει».  Ούτε θα αλλάξει το άλλο άτομο, ούτε θα πουν οι φίλοι σας τίποτα βαρύ (πιο πιθανό είναι να πουν κάτι αν σας δουν σε μια αταίριαστη σχέση ή αν σας δουν δυστυχισμένο/η).  Μη συμβιβαστείτε.  Προχωρήστε σε νέες γνωριμίες.  Αν δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα, θα εμφανιστεί, μόλις νιώσετε έτοιμοι να γνωρίσετε άλλα άτομα.

Εντολή #8:. Μην αγνοήσεις ανησυχητικά σημάδια.  Βγήκατε στο πρώτο ραντεβού και είδατε κάτι που σας ανησύχησε;  Βγήκατε μερικά ραντεβού και διαπιστώνετε ότι το άτομο αυτό έχει κάποιο πρόβλημα;  Μην αγνοήσετε τα ανησυχητικά σημάδια.  Δώστε μια μικρή ευκαιρία και τσεκάρετε αν ισχύουν, μιλήστε με κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε, και αν τα σημάδια επιμείνουν πέστε ‘αντίο’ και αποχωρήστε από τη σχέση.

Εντολή #9: Πρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό. Κάπως έγινε και είστε στο πρώτο ραντεβού με ένα άτομο και τη στιγμή που το βλέπετε λέτε «αποκλείεται».  Να θυμάστε ότι τίποτα δεν αποκλείεται, αρκεί να δώσετε μια ευκαιρία στο άλλο άτομο και να το γνωρίσετε!

Εντολή #10: Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Συχνά στο παιχνίδι των πρώτων εντυπώσεων οι άνθρωποι συχνά παριστάνουν ότι είναι κάποιοι άλλοι από αυτό που πραγματικά είναι.  Προκειμένου να δημιουργήσουν μια έντονη πρώτη εικόνα δε δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, αλλά παρουσιάζονται σαν να έχουν κάποιες διαφορετικές ιδιότητες ή προτιμήσεις, που θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι πολύ ωραίες.  Όμως, αυτό είναι σημάδι αδυναμίας και ανασφάλειας: αυτό που το άτομο θεωρεί ως κάτι πολύ καλό συχνά αποτελεί δική του προβολή, δηλαδή προσπαθεί να καλύψει αυτό που του λείπει, θεωρώντας ότι αυτό είναι γενικά το αρεστό και το αποδεκτό. Το να είναι κανείς ο εαυτός του  αποτελεί σημάδι δύναμης και έτσι η σχέση ξεκινάει δυναμικά, χωρίς περιθώρια για παρεξηγήσεις.   

Λέξεις-κλειδιά: έρωτας, γάμος, σχέση, δυσκολία σχέσεων, προβλήματα σχέσεων, στεναχώρια, ψυχολογία, Λίζα Βάρβογλη.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ:

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και επιθυμείτε να το αναδημοσιεύσετε, παρακαλώ να συμπεριλάβετε το όνομα και την ιδιότητά μου, τον τίτλο του άρθρου και τη διεύθυνση του συγκεκριμένου ιστολόγιου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share