Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Μπαμπάδες! 10 Τρόποι για να δεθείτε συναισθηματικά με το μωρό


Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Μπαμπάδες!  10 Τρόποι για να δεθείτε συναισθηματικά με το μωρό

1. Χρόνος και Υπομονή. 

Μπαμπάδες, οι επιστημονικές έρευνες λένε ότι το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε με το μωράκι σας είναι να περνάτε χρόνο μαζί του, ώστε να το γνωρίσετε!  Αλλά χρειάζεται να έχετε υπομονή με αυτό το καινούργιο ανθρωπάκι, που μόλις δημιουργήθηκε και πειραματίζεται με όλα.  Δώστε χρόνο προσαρμογής, πειραματισμού και ανακάλυψης και σύντομα θα δεθείτε συναισθηματικά με το μωράκι, που πριν το καταλάβετε θα γίνει παιδάκι!

2. Κοίταγμα στα Μάτια.

Μην υποτιμάτε το νεογέννητο παιδάκι σας, κοιτάζετέ το στα μάτια!  Τα μωρά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους έλκονται από το ανθρώπινο πρόσωπο και τα μάτια.  Μη ξεχνάτε όμως ότι τα μωρά δε βλέπουν μακριά, οπότε καλό είναι να τα έχετε αγκαλιά ή πολύ κοντά σας όταν τους χαμογελάτε και τα κοιτάζετε στα μάτια.

3. Επαναλαμβανόμενοι Ήχοι.

Να μιλάτε στο μωράκι σας και κυρίως να επαναλαμβάνετε ήχους, όπως το μπα-μπα-μπα, μα-μα-μα, που παράγονται με τα χείλη και αποτελούν τους πρώτους ήχους που μαθαίνουν τα μωρά.  Και όταν το μπα-μπα-μπα γίνει συνειδητό «μπαμπά», θα ξετρελαθείτε! Όταν το μωρό ξεκινάει να κάνει ήχους απλώς επαναλάβετέ τους χαμογελώντας και θα έχετε την πρώτη σας συνομιλία στα μωρουδίστικα!

4. Κίνηση και Κούνημα.

Tα μωρά τρελαίνονται για κίνηση και κούνημα: αγκαλιά, ψηλά στον αέρα, αεροπλανάκι, κούνια, ταχτάρισμα στα γόνατα, κλπ.  Προσοχή όμως, είναι εύθραυστα!  Μη ξεχνάτε ότι η κίνηση είναι καλή για το μωρό, αφού το βοηθάει να αναπτύξει τον εγκέφαλό του αλλά και την αίσθηση ισορροπίας. 

5. Αλλάξτε αυτή την Πάνα!

Και αν δεν με πιστεύετε ότι είναι τόσο σημαντικό, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι μπαμπάδες που αλλάζουν πάνες είχαν καλύτερο, δυνατότερο και πιο μακροχρόνιο γάμο.

6. Ραντεβού με το παιδάκι σας!

Διαθέστε λίγο χρόνο, από 15-20 λεπτά ως ένα ολόκληρο απόγευμα για να προσέξετε το μωρό σας, κατά προτίμηση χωρίς την παρουσία της μαμάς.  Φροντίστε το, αγκαλιάστε το, ταίστε το, αλλάξτε το, απλώς καθίστε και κοιτάζετέ το καθώς κοιμάται!  Θα ενισχύσετε το συναισθηματικό σας δέσιμο αλλά και την ικανότητά σας να φροντίζετε το μωρό ανεξάρτητα από τρίτους.

7. Συνεργασία.

Μην ξεχνάτε ότι εσείς και η μαμά είστε ομάδα και πρέπει να είστε συντονισμένοι για να κερδίσετε!  Καθένας συνεισφέρει συναισθηματικά και πρακτικά με τον τρόπο που μπορεί και του ταιριάζει, όμως είναι σημαντικό να συντονιστείτε σαν οικογένεια και να βρείτε τις ισορροπίες σας.  Τι χρειάζεται το μωρό;  Παιχνίδι με τον μπαμπά, αλλά την ώρα του ύπνου θέλει τη μαμά;  Κανένα πρόβλημα, προσαρμόζεστε στις ανάγκες του μωρού και αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια νέα ισορροπία την οποία χρειάζεται να βρείτε.

8. Κρατάτε τις Υποσχέσεις σας.

Είτε η υπόσχεση είναι προς το μικρό παιδί σας, είτε προς τη σύζυγο, θα πρέπει να μάθετε να την τηρείτε (αλλιώς μην υπόσχεστε!), ειδικά σχετικά με το τι ώρα θα επιστρέψετε και το τι θα κάνετε στο σπίτι. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι υποσχέσεις που του δίνετε θα αποτελέσουν γερή βάση για σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης μεταξύ σας

9. Μην είστε αδιάφορος.

Τα μωρά προσεγγίζουν τον κόσμο γύρω τους με το βλέμμα, με φωνούλες, με το να κινούνται και να στριφογυρίζουν.  Δώστε τους σημασία, ανταποκριθείτε με ανάλογο τρόπο και θα διαπιστώσετε αυτό που λένε και οι έρευνες: ότι με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να αποκτήσει καλύτερες λεκτικές ικανότητες.   

10. Μια μεγάαααλη δόση Αγάπης.

Ξεχάστε όποιο στερεότυπο ξέρετε σχετικά με το πώς εκφράζουμε την αγάπη μας στα παιδιά!  Δώστε πολλή αγάπη, άνευ όρων, και δείξτε το με ζεστή συμπεριφορά, αγκαλιές, φιλιά, ψυχική σύνδεση και επικοινωνία. Δείξτε αγάπη και στη σύζυγό σας και χτίστε την οικογένειά σας πάνω σε μία βάση αγάπης, αποδοχής και καλής διάθεσης.

Λέξεις-κλειδιά: νεογέννητο, μωρό, παιδί, διαπαιδαγώγηση, ανατροφή, προβλήματα συμπεριφοράς παιδιού, οικογένεια, γονείς, σχολές γονέων, ψυχολογία, Λίζα Βάρβογλη.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ:

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και επιθυμείτε να το αναδημοσιεύσετε, παρακαλώ να συμπεριλάβετε το όνομα και την ιδιότητά μου, τον τίτλο του άρθρου και τη διεύθυνση του συγκεκριμένου ιστολόγιου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share