Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Γυναίκες που αλλάζουν σεξουαλικές προτιμήσεις

Γυναίκες που αλλάζουν σεξουαλικές προτιμήσεις
http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=48814
2/2/2008


Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός του ατόμου μπορεί να αλλάξει; Δύσκολο ερώτημα να απαντηθεί, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και συγκεκριμένα γυναίκες. Ωστόσο συμβαίνει πολύ πιο συχνά απ' ότι νομίζουμε. Τι ωθεί αυτές τις γυναίκες, που στα 20 τους είχαν ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, στα 30 τους να αναζητούν τον έρωτα στο πρόσωπο μιας άλλης γυναίκας;

Τα όνειρα και ο έρωτας στα είκοσί τους χρόνια...
Διανύοντας τη δεκαετία των είκοσι χρόνων τους, πολλές γυναίκες μπαίνουν στην πρώτη φάση της ενήλικης ζωής τους με πολλά όνειρα, γεμάτες δίψα για νέες εμπειρίες και όρεξη να δημιουργήσουν τη ζωή τους.
Συνήθως με πανεπιστημιακές ή άλλες σπουδές και φιλοδοξίες για καριέρα, μπαίνουν μαχητικά στον στίβο της ζωής, επιθυμώντας να κατακτήσουν τους πάντες και τα πάντα. Κι ενώ η επαγγελματική επιτυχία φαίνεται να έρχεται με ευκολία, η δυσκολία εντοπίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις, συγκεκριμένα με το αντίθετο φύλο.
Οι δεσμοί έρχονται και παρέρχονται, το λαμπερό πακέτο των αντρών προς κατάκτηση συχνά αποδεικνύεται 'άνθρακες ο θησαυρός'. Οι κοπέλες αυτές γνωρίζουν κι ευχαριστιούνται τον έρωτα με άντρες, κάνουν γνωριμίες, κάνουν δεσμούς, ελπίζουν στον πρίγκιπα που θα έρθει να τις συναντήσει πάνω στο άσπρο άλογό του.
Σύντομα όμως έρχονται αντιμέτωπες και με την άλλη όψη του νομίσματος: τα ψέματα, τις απιστίες, τις διπλές σχέσεις, τη μη διαθεσιμότητα των ανδρών (είτε επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, είτε επειδή είναι παντρεμένοι), την έλλειψη της ανδρικής επιθυμίας για μόνιμη σχέση και δέσμευση... και η λίστα συνεχίζεται. Η απογοήτευση τους χτυπά την πόρτα και το πρόσωπό της είναι άσχημο.

Μπαίνοντας στα τριάντα...
Και ξαφνικά, οι κοπέλες αυτές που ζούσαν τους έρωτές τους, προσγειωνόταν απότομα, έπαιρναν τις απογοητεύσεις τους για να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αναζητήσουν τη νέα σχέση με τον άντρα τον ονείρων τους, κάνουν στροφή και μεταβολή σεξουαλικών επιθυμιών.
Ξαφνικά οι άντρες δεν είναι πια και τόσο ελκυστικοί. Ξαφνικά η προοπτική του να κάνει κανείς όνειρα για τον 'κύριο τέλειο' μόνο και μόνο για να προσγειωθεί απότομα στη σκληρή πραγματικότητα δε φαίνεται ούτε τόσο ελκυστική, ούτε τόσο ρεαλιστική.
Υπάρχει και μια άλλη ομάδα γυναικών, οι οποίες στη δεκατία των 30 ετών, παντρεμένες και 'βολεμένες', ανακαλύπτουν ότι η ζωή τους είναι συμβατική, δεν τους ταιριάζει, δεν τις καλύπτει, τους δημιουργεί κενά, κι επιλέγουν ν' αφήσουν σύζυγο και οικογένεια για να βρεθούν με μια άλλη γυναίκα που τους προσφέρει όλα όσα συναισθηματικά κι ερωτικά επιθυμούν.

Που οφείλεται η αλλαγή σεξουαλικών προτιμήσεων στις γυναίκες;
Aντρες και γυναίκες διαπαιδαγωγούνται έχοντας άλλα μοτίβα κοινωνικοποίησης και άλλους στόχους. Για τις γυναίκες, άσχετα με το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνουν, η προσδοκία συνήθως είναι ότι θα παντρευτούν και θα κάνουν παιδιά. Η δημιουργία οικογένειας καθορίζει και το βαθμό επιτυχίας τους, ενώ η πετυχημένη καριέρα είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Αντίθετα, για τους άντρες ισχύει καταρχήν η επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα και κατά δεύτερο λόγο η επιτυχία στη δημιουργία οικογένειας. Έτσι, όταν η γυναίκα των 30 ετών έχει 'αποτύχει' ν'ανταποκριθεί σε αυτό το πρότυπο και την προσδοκία του περίγυρου της, αρχίζει να έχει την πιεστική αίσθηση ότι είναι αποτυχημένη, ακόμα κι αν είναι πετυχημένη σε άλλους τομείς της ζωής της.
Η αίσθηση ότι τα περιθώρια μειώνονται και ότι η ίδια έχει πολύ μικρό έλεγχο των πραγμάτων (αφού, για παράδειγμα μια φαινομενικά σωστή επιλογή άντρα συντρόφου μπορεί να αποδειχτεί σύντομα λανθασμένη) οδηγεί τη γυναίκα αυτή να αναζητήσει ασφαλέστερες λύσεις, εκεί όπου μπορεί να έχει καλύτερο έλεγχο και γνώση του πώς λειτουργεί ψυχικά το άλλο άτομο, αφού είναι ομόφυλή της.
Ακόμα, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν την ταυτότητά τους στο πλαίσιο διαπροσωπικών αλληλεπιδράσεων και στενών, ζεστών σχέσεων με άλλα άτομα, ενώ οι άντρες αναπτύσσουν την ταυτότητά τους μέσα από δραστηριότητες που επιβεβαιώνουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους.
Έτσι, η γυναικεία αυτοεκτίμηση σχετίζεται περισσότερο με τον προσανατολισμό στις σχέσεις με τους άλλους και σε διαπροσωπικά χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζουν ψυχική ζεστασιά και ομαδικό πνεύμα.
Και βέβαια, οι γυναίκες από μικρή ηλικία παροτρύνονται ν' αναπτύσσουν στενές φιλικές σχέσεις με άλλες γυναίκες, με αποτέλεσμα τα έντονα συναισθήματα προς το ίδιο φύλο να είναι ιδιαίτερα συχνά στην εφηβική ηλικία.
Έτσι, τα ερωτικά συναισθήματα μπορεί να υπάρχουν στον αέρα, αλλά να μην εκδηλώνονται και να μη γίνονται ποτέ συνειδητά. Γι' αυτό το λόγο, σε πολλές λεσβίες, οι ομοφυλοφιλικές τάσεις τους εκδηλώνονται μόνο αφού δημιουργήσουν έναν έντονο συναισθηματικό δεσμό με μια άλλη γυναίκα.
Συχνά αυτή η ευκαιρία δίνεται όταν δύο φίλες είναι στεναχωρημένες, μετά το τέλος κάποιου αποτυχημένου δεσμού, όταν αισθάνονται πίεση και ταυτόχρονα έλλειψη κατανόησης από το περιβάλλον τους και χρειάζονται κάποιο άτομο να τις καταλάβει και να τις στηρίξει.
Οι παντρεμένες γυναίκες που επιλέγουν να περάσουν στην απέναντι πλευρά της ερωτικής όχθης ίσως είναι αυτές που έχουν περάσει δυσάρεστες εμπειρίες, που έκαναν έναν συμβατικό γάμο ή που προσπάθησαν να καταπνίξουν τις ομοφυλοφιλικές επιθυμίες που είχαν αισθανθεί νωρίτερα στη ζωή τους, προκειμένου ν' ακολουθήσουν τη γνωστή συνταγή. Μόνο που σε κάποια στιγμή η συνταγή δεν τους πέτυχε, με αποτέλεσμα να κάνουν μια ριζική τομή στη ζωή τους.
Η ανάγκη για μια στενή σχέση, για ζεστασιά, συναισθηματικό μοίρασμα και στήριξη μπορεί πολύ εύκολα να εκπληρωθεί από μια άλλη γυναίκα.
Οι γυναικείες φιλίες βασίζονται στην κατανόηση, την υποστήριξη και το συναισθηματικό δώσιμο, όσο για τις τρυφερές χειρονομίες, τα φιλιά, το κράτημα από το χέρι ή το μπράτσο θεωρούνται φυσιολογικές και αποδεκτές συμπεριφορές από τα περισσότερα κοινωνικά πλαίσια.
Όλα αυτά, σε μια κρίσιμη ψυχολογική στιγμή, μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο όπου θα δημιουργηθεί και θα ανθίσει μια ομοφυλοφιλική σχέση.

Μοναξιά, μεγάλη ηλικία και ομοφυλοφιλία
Αυτό είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται μια μεγάλη ομάδα συμβουλευτικής σχέσεων στην Αυστραλία, που παροτρύνει τις μεγαλύτερες και μοναχικές γυναίκες να γίνουν λεσβίες προκειμένου να αισθανθούν τη ζεστασιά της συντροφικότητας.
Η μικρότερη ηλικία θανάτου των ανδρών, η αύξηση των διαζυγίων σε μεγαλύτερη ηλικία και η προτίμησή τους για πολύ μικρότερες γυναίκες σημαίνει ότι πολλές γυναίκες μένουν μόνες τους όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη.
Η ομάδα αυτή την οποία στηρίζει οικονομικά η κυβέρνηση της Αυστραλίας, παροτρύνει τις μοναχικές μεγάλες γυναίκες να εξερευνήσουν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, για να βρουν ζεστασιά και συναισθηματική στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share