Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Υπάρχει τρόπος να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις;

Υπάρχει τρόπος να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις;
http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=132257
2/1/2008


Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχει τρόπος να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας ώστε να παίρνουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, ανάλογα με την κατάσταση και τις ανάγκες μας. Τις «καλές» αποφάσεις τις παίρνουμε με το μυαλό και με την καρδιά. Στην πραγματικότητα, παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις όταν συνεργάζεται η συνειδητή επεξεργασία των δεδομένων με βάση τη λογική και η ασυνείδητη συναισθηματική μας προτίμηση.
Πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι μπροστά στο «τεράστιο» έργο του να πάρουν μία σημαντική απόφαση και δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν και που να τελειώσουν. Το πιο βασικό από όλα τα βήματα στη διαδικασία επιλογής της σωστής απόφασης είναι να εξετάσει κανείς όλα τα δεδομένα που έχει.

Το λάθος του διλήμματος
Το συχνότερο λάθος των ανθρώπων είναι ότι «κολλάνε» σε δύο ακραίες πιθανές αποφάσεις και δεν εξετάζουν με προσοχή όλες τις πιθανότητες που ανοίγονται μπροστά τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι συρρικνώνουν τις επιλογές που έχουν και κάνουν την απόφαση που έχουν να πάρουν να φαίνεται σαν να είναι ανάμεσα στο μαύρο ή το άσπρο, χωρίς καμία ενδιάμεση απόχρωση του γκρίζου.
Πριν λοιπόν ξεκινήσει κανείς να εξετάζει λίγες επιλογές για να πάρει μια απόφαση, θα πρέπει να έχει εξετάσει όλες τις επιλογές του. Μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να σκεφτεί και πράγματα που του φαίνονται απίθανα ή άλλες ιδέες έξω από τα συνηθισμένα. Οπλισμένος με χαρτί και μολύβι, μπορεί κανείς να σκεφτεί και να καταγράψει διάφορες ιδέες, χωρίς σε πρώτη φάση να ασκήσει αυτοκριτική.

Ποιες είναι οι τεχνικές λήψης σωστών αποφάσεων;

  • Κοιμηθείτε πριν αποφασίσετε
  • Μειώστε τις επιλογές σας
  • Εξετάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα
  • Κοιμηθείτε και πάλι πριν αποφασίσετε
  • Κοιμηθείτε πριν αποφασίσετε
  • Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις όταν δε δρούμε παρορμητικά και δίνουμε μια ευκαιρία και στον ασυνείδητο νου μας να επεξεργαστεί τις πληροφορίες. Ο ασυνείδητος νους μας δεν έχει τους ίδιους περιορισμούς με τη συνειδητή επεξεργασία που κάνουμε, κι έτσι ασυνείδητα μπορεί να επεξεργαστεί πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφοριών ταυτόχρονα. Αφού σκεφτούμε πολλές και διαφορετικές λύσεις στο θέμα που μας απασχολεί, γράφουμε τις ιδέες μας σε ένα κομμάτι χαρτί και βάζουμε τον εγκέφαλό μας να κοιμηθεί, είτε κάνοντας κάτι διαφορετικό είτε πράγματι πηγαίνοντας για ύπνο.
  • Μειώστε τις επιλογές σας
  • Ανατρέξτε στη λίστα με τις πιθανές επιλογές. Υπάρχουν κάποιες που σας φαίνονται ιδιαίτερα καλές, ακόμα κι αν έχουν κάποια μειονεκτήματα ή είναι δύσκολες στην εφαρμογή τους; Υπογραμμίστε τις επιλογές που σας φαίνονται καλές, ακόμα και αν είναι αρκετές. Υπάρχουν επιλογές που δεν είναι καλές; Διαγράψτέ τες από τη λίστα.
  • Επικεντρωθείτε στις επιλογές που δείχνουν οι καλύτερες.
  • Εξετάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα
  • Δημιουργήστε δύο στήλες σε ένα χαρτί με επικεφαλίδα «πλεονεκτήματα» πάνω από τη μία και «μειονεκτήματα» πάνω από την άλλη. Σημειώστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για κάθε μία από τις 2-3 επιλογές που σας φαίνονται καλύτερες (και τις οποίες έχετε ήδη ορίσει στην προηγούμενη διεργασία). Σε αυτή τη φάση είναι πιθανό ότι κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα συμπίπτουν στις διάφορες επιλογές. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να φανεί ποια είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, δε χάνετε τίποτα αν ακολουθήσετε και το τελευταίο στάδιο στη διαδικασία επιλογής αποφάσεων.
  • Κοιμηθείτε και πάλι πριν αποφασίσετε
  • Βάλτε το χαρτί με τις επιλογές στην άκρη και μην το κοιτάξετε για 24 ώρες. Κοιμηθείτε και την επόμενη ημέρα, με φρέσκια ματιά, ξαναδείτε τις επιλογές σας και αυτή στην οποία καταλήξατε. Προσπαθήστε να αισθανθείτε σίγουροι για την επιλογή σας και να σκεφτείτε ότι στο βαθμό που ορίζετε τα πράγματα κάνατε το καλύτερο δυνατό.
  • Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share