Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Πορνογραφία και σεξουαλική ζωή

Πορνογραφία και σεξουαλική ζωή
http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=44685
26/5/2008


Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

Τι ακριβώς είναι η πορνογραφία; Πρόκειται για την τέχνη του σεξ, για τον αγώνα ενάντια στο ηθικό κατεστημένο, την παγκόσμια επιδημία της σεξουαλικής βίας, τη βιολογική και κοινωνική διαφορά ανάμεσα στο πως συμπεριφέρεται ένας άντρας και μια γυναίκα, ή τον αγώνα για ελεύθερη έκφραση;
Το Λεξικό της Νέας ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη στο λήμμα 'πορνογραφικός' αναφέρει 'αυτός που αποσκοπεί στην ερωτική διέγερση με την ακριβή απεικόνιση ή περιγραφή σεξουαλικών πράξεων ή την επίδειξη γυμνών σωμάτων σε προκλητικές στάσεις: η παραγωγή και διάθεση προνογραφικού υλικού απαγορεύεται σε πολλές χώρες'.
Η Wendy McElroy περιγράφει την προνογραφία ως 'την καλλιτεχνική απεικόνιση αντρών και γυναικών ως σεξουαλικά όντα', αλλά η Ntozake Shange αντιλέγει ότι η πορνογραφία 'είναι η χρήση του σεξ για να εκφοβίζει και να ελέγχει τις γυναίκες και τα παιδιά και οποιονδήποτε άλλον που εμπλέκεται σε μια τέτοια κατάσταση'.
Η Susan Brownmiller πιστεύει ότι πρόκειται 'για τη συμπυκνωμένη προπαγάνδα ενάντια στις γυναίκες'. Ίσως η δυσκολότερη άποψη του θέματος να είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός του τι είναι κάτι πορνογραφικό και τελικά να πρέπει καθένας χωριστά ν' αποφασίσει για τον εαυτό του.
Γιατί όμως τόσοι άνθρωποι ασχολούνται με το θέμα της πορνογραφίας;
Ίσως επειδή τελικά η πορνογραφία είναι κάτι περισσότερο από τέχνη ή ελευθερία σεξουαλικής έκφρασης ή την απελευθέρωση των γυναικών. Στην πραγματικότητα, η πορνογραφία μπορεί να μην είναι και τόσο αθώα όσο φαίνεται αρχικά.
Μια ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας για την επιρροή της πορνογραφίας, προσφέρει πολλές ενδείξεις για την πιθανότητα επιβλαβών συνεπειών.

Πως επηρεάζει το πορνογραφικό υλικό τη σχέση ενός ζευγαριού;
Το σκληρό πορνογραφικό υλικό (σαδομαζοχισμός, κτηνοβασία, νεκροφιλία, βιασμός) αντικατοπτρίζει την παθολογική έκφανση της ανθρώπινης φύσης και η εμμονή του με αυτό μπορει να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον Δρ Victor B. Cline, ψυχοθεραπευτή στο Πανεπιστήμιο Berkley της Καλιφόρνια, με ειδίκευση στη συμβουλευτική οικογενειών/ζευγαριών και τον εθισμό στο σεξ, σε περισσότερο από 90% των ασθενών του, άσχετα από την αρχική αιτία του προβλήματος, η πορνογραφία μπορεί να αποτελεί μια διευκόλυνση που συντηρεί το πρόβλημα. Θεωρεί ότι άπαξ και κανείς εμπλακεί στο σκληρό πορνογραφικό υλικό, το αναζητάει συνέχεια.
Το πορνογραφικό υλικό φαίνεται να προσφέρει μια δυνατή σεξουαλική επιθυμία, η οποία στη συνέχεια εκτονώνεται συνήθως με αυνανισμό. Με αυτό τον τρόπο, η ίδια η φύση του πορνογραφικού υλικού απομονώνει τα άτομα και τα προσανατολίζει στην ικανοποίηση των εγωιστικών τους αναγκών, χωρίς να ενδιαφέρονται τόσο για το άλλο μέλος της σχέσης τους (αν υπάρχει).
Όταν ένα τέτοιο μοτίβο συμπεριφοράς παγιωθεί, το άτομο (συνήθως ο άντρας) γίνεται εξαρτημένος από το πορνογραφικό υλικό για τη σεξουαλική του ικανοποίηση, πράγμα το οποίο έχει σημαντικές συνέπειες για τη σχέση του ζευγαριού και αποτελεί λόγο χωρισμού ή διαζυγίου.
Πέρα από την αλόγιστη χρήση πορνογραφικού υλικού, ακόμα και η πολύ συχνή χρήση του μπορεί να διαταράξει την οικογενειακή ζωή και να μειώσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση του ζευγαριού, επειδή υπονομεύει το στενό δεσμό του άντρα και της γυναίκας.
Πολλές γυναίκες με δάκρυα στα μάτια εξομολογούνται στη θεραπεία τους ότι ο άντρας τους προτιμάει να ικανοποιείται σεξουαλικά βλέποντας πορνογραφικό υλικό και ικανοποιώντας τον εαυτό του με αυνανισμό, παραβλέποντας εντελώς τη γυναίκα του και τις δικές της σεξουαλικές ανάγκες κι επιθυμίες.
Η εμμονή με τη σκληρή πορνογραφία υπονομεύει πολλές βασικές αξίες σε μια σχέση, όπως την εμπιστοσύνη, την αγάπη, το γάμο και την οικογένεια, γιατί στον κόσμο της απόλυτης ηδονής όλα είναι επιτρεπτά, αλλά από μια καθαρά σωματική και εγωιστική προοπτική.
Όταν το πορνογραφικό υλικό περιορίζεται στα γυμνά σώματα που απεικονίζονται στις σελίδες ενός περιοδικού, και η χρήση τέτοιου υλικού είναι περισσότερο για να 'χαζέψει' κανείς παρά για να πάρει κατευθυντήριες γραμμές για τη σεξουαλική του ζωή ή για να αυτοϊκανοποιηθεί, τότε ο αντίκτυπος μιας τέτοιας μετρημένης συμπεριφοράς στη σχέση του ζευγαριού μπορεί να είναι πολύ μικρός ή και αμελητέος.

Πως η πορνογραφία μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικό εθισμό;
Καθώς το άτομο βυθίζεται στον φανταστικό κόσμο της πορνογραφίας, τείνει να έχει την πεποίθηση ότι 'όλος ο κόσμος το κάνει έτσι', κι έτσι δίνει την άδεια στον εαυτό του να το κάνει και ο ίδιος, παρόλο που προηγουμένως μπορεί να είχε άλλες πεποιθήσεις και κώδικα συμπεριφοράς.
Είναι συνηθισμένο για κάποιον που χάνει το μέτρο και ασχολείται κυρίως με τα πορνογραφικά ερεθίσματα και όχι με πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις να αρχίσει να πραγματοποιεί τις συμπεριφορές που βλέπει να προβάλλονται στο πορνογραφικό υλικό, συμπεριλαμβανομένης της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής ασυδοσίας, της ηδονοβλεψίας, κλπ.
Τέτοιου είδους συμπεριφορά μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε σεξουαλικό εθισμό και σε αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του ατόμου αυτού. Ο σεξουαλικός εθισμός αποτελεί ψυχιατρική διάγνωση που χρήζει θεραπείας εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που έχει για τον ασθενή και τον περίγυρό του.
Για να φτάσει όμως κανείς στο σημείο του να διαγνωστεί ως σεξουαλικά εθισμένος θα πρέπει να συντρέχουν πολλοί άλλοι λόγοι -χαρακτήρας, προσωπικότητα, προηγούμενες εμπειρίες ήδη από την παιδική ηλικία- και όχι απλώς μια εμμονή και ικανοποίηση με το πορνογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share