Οι 7 καλές συνήθειες που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας
http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=136386
16/3/2008
Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος
Πολλές φορές οι άνθρωποι αναζητούν συνταγές ευτυχίας και επιτυχίας έξω από τον εαυτό τους και παραπονιούνται ότι η μοίρα ή η ζωή τους τα έφερε έτσι, ώστε να είναι ανικανοποίητοι και δυστυχισμένοι. Κι ενώ βέβαια σαφώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και προβλήματα, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ο τρόπος που αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή είναι αυτός που καθορίζει το βαθμό ευτυχίας και ικανοποίησής του.
Οι συμβουλές αυτές βασίζονται στη θεωρία του Stephen Covey σχετικά με τις συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων.
1. Ενεργητική στάση: πρόκειται για την ικανότητα που έχει ο άνθρωπος να ελέγχει το περιβάλλον του (οικογένεια, άλλους ανθρώπους, εργασία, κ.λπ.) και να μην άγεται και φέρεται από αυτό. Η αυτοπεποίθηση, η ύπαρξη επιλογών και η δύναμη του να παίρνει κανείς σωστές αποφάσεις για τον εαυτό του (χωρίς να κάνει αυτό που θα ευχαριστούσε τους άλλους) και τις καταστάσεις που τον αφορούν είναι σημαντικές παράμετροι. Πάρτε το λοιπόν απόφαση και σταματήστε την αυτολύπηση και τη γκρίνια. Αν χρειάζεται να θρηνήσετε για κάποια απώλεια ή αδικία να το κάνετε, αλλά όχι με στόχο να αναλωθείτε σε αυτό. Σκοπός είναι αφού θρηνήσετε να αποδεχτείτε την κατάσταση όπως είναι, χωρίς να φαντασιώνεστε «πως θα ήταν αν...». Ο θρήνος θα πρέπει να οδηγήσει στην αποδοχή. Από την αποδοχή των πραγμάτων και την ρεαλιστική αποτίμηση των δεδομένων ξεκινά κανείς για να θέσει στόχους και να αλλάξει τη ζωή του.
2. Ξεκινήστε έχοντας έναν στόχο στο μυαλό σας: πρόκειται για την ικανότητα της προσωπικής ηγεσίας, που σημαίνει ότι κανείς ξεκινάει θέτοντας συγκεκριμένους στόχους για τον εαυτό του. Συνήθως οι άνθρωποι έχουν γενικές και αόριστες επιθυμίες, αλλά δεν αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο ή στρατηγικές για να πετύχουν αυτά που θέλουν. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει κανείς θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και μαθαίνοντας να επικεντρώνεται σε αυτά που είναι σχετικά με το στόχο του, χωρίς να διασπάται η προσοχή του στην πορεία. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη συγκέντρωση, παραγωγικότητα και επιτυχία.
3. Θέστε προτεραιότητες: Χρειάζεται να γίνετε ο μάνατζερ του εαυτού σας, που σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε να οργανώνετε και να εφαρμόζετε τις δραστηριότητές σας έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται με τον στόχο σας. Είναι σημαντικό να θέσετε προτεραιότητες, μια που δεν είναι εφικτό να τα καταφέρει κανείς όλα ταυτόχρονα. Αξιολογήστε τους στόχους σας και αποφασίστε ποιοι είναι πραγματικά σημαντικοί, ώστε να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια στην επίτευξή τους.
4. Σκεφτείτε με στόχο την προσωπική σας νίκη: πρόκειται για την καλή συνήθεια που θα πρέπει να αναπτύξει κανείς ώστε να αντιμετωπίζει κάθε κατάσταση ως μια πιθανή νίκη -και όχι ήττα. Αντί να σκέφτεστε ότι τα πάντα στη ζωή είναι σαν μία πίτα και όποιος πάρει ένα κομμάτι θα μικρύνουν και θα λιγοστέψουν τα κομμάτια για τους υπόλοιπους, σκεφτείτε ότι στη ζωή υπάρχει αφθονία για όλους. Αντί λοιπόν να ξεκινήσετε σκεπτόμενοι ότι δεν θα τα καταφέρετε ή ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, υιοθετήστε μια ρεαλιστική στάση που υπαγορεύει ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, ακόμα και αν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες. Επίσης, όταν αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους κάντε τους να αισθανθούν ότι έχουν να κερδίσουν κάτι.
5. Πρώτα καταλάβετε τους άλλους και στη συνέχεια επιζητήστε να σας καταλάβουν: είναι η καλύτερη συνταγή για τις διαπροσωπικές και τις επαγγελματικές σχέσεις. Τι σκέφτονται οι άλλοι; Τι επιθυμούν; Τι φοβούνται; Πώς μπορείτε να τους προσεγγίσετε καλύτερα; Αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να κατευθύνουν τη συμπεριφορά σας, προκειμένου να απελευθερωθείτε από τον φόβο του «δεν με καταλαβαίνουν οι άλλοι» και να αναπτύξετε λειτουργικές, επιτυχημένες σχέσεις.
6. Συνεργαστείτε: κανείς μπορεί να επιτύχει περισσότερα μέσα από τη συνεργασία. Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των ατόμων με τα οποία θα συνεργαστεί κανείς αλλά και στη στρατηγική του πώς ακριβώς θα χειριστεί την κατάσταση συνεργασίας. Ωστόσο, αυτό είναι καλύτερο από το να κρυφτεί κανείς στο καβούκι του και να πιστεύει ότι θα τα καταφέρει όλα μόνος του, χωρίς καμία συνεργασία.
7. Προσωπική ανανέωση: ο εαυτός μας έχει πολλές διαστάσεις- συναισθηματική/κοινωνική, πνευματική, φυσική και διανοητική. Είναι απαραίτητο να τροφοδοτεί κανείς κάθε έκφανση του εαυτού του και να καλλιεργεί τις δυνατότητές του σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς. Χρειάζεται να βρίσκει καθένας τις προσωπικές πηγές ευχαρίστησής του και να μη θεωρεί ότι πρέπει να σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου του. Αυτό σημαίνει ότι κανείς πρέπει να βάζει τους φόβους του στην άκρη και να ανανεώνεται, δίνοντας προσωπικό νόημα στη ζωή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου