Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Τα 5 Πρόσωπα του Φλερταρίσματος και τι Προβλέπουν ότι θα Γίνει


Ξέρετε γιατί φλερτάρουν οι άνθρωποι;Οι άνθρωποι, δεσμευμένοι ή όχι, φλερτάρουν επειδή είναι ένας τρόπος να έρθουν γρήγορα και χαλαρά κοντά σε άλλους ανθρώπους, επειδή δίνει μια νότα ομορφιάς στη ζωή, επειδή θέλουν να τονώσουν τη σχέση με τον/τη σύντροφό τους (όταν φλερτάρουν με αυτό το άτομο, όχι με άλλο!), επειδή έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης ή για να τονώσουν τη σεξουαλική τους ζωή
Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο φλερτάρει καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τι θα γίνει στη συνέχεια στην ερωτική του ζωή, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι άλλοι φλερτάρουν αυτό το άτομο θα δείξει τι πιθανότητες υπάρχουν να μπει σε μία ρομαντική σχέση ή όχι. 
Το φλερτ είναι σημαντικό και μέσα στο γάμο, γιατί όταν οι δύο σύζυγοι φλερτάρουν μεταξύ τους, δηλαδή εκδηλώνουν το ερωτικό και σεξουαλικό τους ενδιαφέρον για το άλλο άτομο με έναν ανάλαφρο, ευχάριστο τρόπο και έτσι τονώνουν και ανανεώνουν τη σχέση τους.
Ο καθηγητής Hall στο πανεπιστήμιο του Κάνσας των ΗΠΑ έδωσε ένα ερωτηματολόγιο σε 1.500 ενήλικες άνδρες και γυναίκες ζητώντας τους να απαντήσουν σε ερωτήσεις τύπου «χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος για να φλερτάρω».  Στη συνέχεια κατέληξε σε 5 κατηγορίες φλερταρίσματος.


  1. Παραδοσιακό Φλερτάρισμα

Το παραδοσιακό φλερτάρισμα, όπως λέει και το όνομά του, είναι κάπως στερεότυπο: ο άνδρας παίρνει τον πιο ενεργητικό ρόλο και πλησιάζει τη γυναίκα, ενώ εκείνη διατηρεί πιο παθητική στάση και περιμένει τον άλλον να κάνει το πρώτο βήμα.  Στην έρευνα του Hall βρέθηκε ότι οι που φλερτάρουν παραδοσιακά ήξεραν από πριν τις γυναίκες που προσέγγιζαν.  Επίσης, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, οι παραδοσιακοί στο φλερτ είναι πιο κλειστοί άνθρωποι και λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους σε ένα άγνωστο άτομο.
Το Υπέρ: είναι εύκολα αναγνωρίσιμο στυλ φλερταρίσματος και το μήνυμα είναι «θα ήθελα να κάνουμε σχέση».
Το Κατά: δεν επιτρέπει σε αυτόν που φλερτάρει με αυτό τον τρόπο να φλερτάρει εύκολα με άγνωστα άτομα.

  1. Το Σωματικό Φλερτάρισμα
Οι άνθρωποι που φλερτάρουν με αυτό τον τρόπο, άνδρες και γυναίκες, βασίζονται στη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον.  Στέκονται πολύ κοντά στο άτομο με το οποίο φλερτάρουν, το αγγίζουν, το κοιτάνε στα μάτια, πετάνε σεξουαλικά υπονοούμενα, μεταδίδουν στον άλλο την αίσθηση ότι παθιάζονται γι’ αυτόν.  Αυτό το είδος φλερτ συνήθως έχει μεγάλη, επιτυχία γιατί είναι σαν σπίρτο που ανάβει τη σεξουαλική χημεία δύο ανθρώπων και έτσι δημιουργείται ερωτική σχέση, η οποία μάλιστα έχει στη συνέχεια καλή συναισθηματική σύνδεση.  Βέβαια, αν δεν υπάρχει σεξουαλική χημεία, τότε το άτομο που το φλερτάρει ο άλλος έτσι πολύ γρήγορα θα απομακρυνθεί.

Το Υπέρ: είναι ζωντανό, άμεσο στυλ φλερταρίσματος που ανάβει γρήγορα την ερωτική και σεξουαλική επιθυμία.
Το Κατά: συχνά το άτομο εκλαμβάνει ότι πρόκειται για επιθυμία του άλλου να έχει απλώς ερωτική επαφή και όχι μακρόχρονη ερωτική σχέση.

  1. Ευγενικό Φλερτάρισμα

Οι άνθρωποι που φλερτάρουν ευγενικά βασίζονται στους καλούς τρόπους, στην κοινωνική ετικέτα του τι είναι ‘σωστό’ και καθωσπρέπει, με αποτέλεσμα πολλές φορές να περνάνε με δυσκολία το μήνυμα στον άλλον ότι ενδιαφέρονται.  Πρόκειται για πολύ συγκαλυμμένο τρόπο εκδήλωσης ερωτικού ενδιαφέροντος.

Το Υπέρ: το άτομο που το φλερτάρουν περνάει μια ωραία βραδιά με ένα ευγενικό άτομο.
Το Κατά: δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από το άτομο αυτό όμως ότι ο άλλος το φλερτάρει.


  1. Ειλικρινές Φλερτάρισμα
Όταν ένα άτομο φλερτάρει με αυτό τον τρόπο κάνει τις προθέσεις του για συντροφική και ερωτική σχέση ξεκάθαρες από την αρχή.  Συνήθως οι γυναίκες φλερτάρουν με αυτόν τον τρόπο, περνώντας το μήνυμα ότι θέλουν μια μακροχρόνια σχέση, με συναισθηματική επικοινωνία, σιγουριά και ασφάλεια.

Το Υπέρ: είναι ξεκάθαρος τρόπος από τη μεριά αυτού που φλερτάρει να δηλώσει ότι επιθυμεί όλο το «πακέτο» της μακροχρόνιας σχέσης.
Το Κατά: το άτομο που δεν επιθυμεί να συνάψει τέτοια σχέση απομακρύνεται γρήγορα από αυτό το είδος φλερταρίσματος.


  1. Παιχνιδιάρικο Φλερτάρισμα

Αυτό το είδος φλερταρίσματος χαρακτηρίζει συχνά τους παντρεμένους ανθρώπους.  Το κάνουν για να τονώσουν την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθησή τους, να δουν αν ‘περνάει ακόμα η μπογιά’ τους και να πάρουν έναν ενεργό κοινωνικό ρόλο.  Είναι το είδος φλερταρίσματος που δεν οδηγεί σε σχέση.

Το Υπέρ: τονώνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου.
Το Κατά: αν υπερβεί κανείς τα όρια γίνεται γελοίο και έχει αρνητικές συνέπειες στην ήδη υπάρχουσα σχέση του ατόμου που φλερτάρει με αυτό τον τρόπο.

Γνωρίζοντας το πώς φλερτάρετε εσείς αλλά και το πώς σας φλερτάρουν οι άλλοι, μπορείτε να ανακαλύψετε ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε και να διορθώσετε τα λάθη σας ώστε μέσα από τη διαδικασία του φλερτ να βρείτε τον/τη σύντροφο που σας ταιριάζει.


Πηγή:

Hall JA, Carter S, Cody MJ, Albright JM (2010).  Individual differences in the communication of romantic interest: Development of the flirting styles inventory.  Communication Quarterly 58 (4), 365-393.


Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο


Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook

https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!


Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share