Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Τα 3 Σημαντικά Λάθη που Εμποδίζουν την Ευτυχία


Οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν συνειδητά να βρουν ευτυχία και χαρά στη ζωή τους.  Ωστόσο, χωρίς να το θέλουν, κάνουν τρία σημαντικά λάθη που τους εμποδίζουν από το να είναι ευτυχισμένοι:




Λάθος #1 Κυνηγάνε τη Μεγάλη Ευτυχία

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να θεωρούν ότι τα μεγάλα γεγονότα της ζωής (πχ ένας καλός γάμος, να κερδίσουν το λαχείο, κλπ) ή επιτυχίες (πχ, μεγάλος μισθός, πτυχίο, μια καλή δουλειά, κλπ) αποτελούν εγγύηση της ευτυχίας για μια ζωή.  Έρευνες δείχνουν ότι πράγματι, όλα τα παραπάνω μας κάνουν ευτυχισμένους, αλλά δυστυχώς η χαρά αυτή δεν έχει μεγάλη διάρκεια.  Σε έναν χρόνο από το ευτυχές γεγονός, οι περισσότεροι άνθρωποι ξαναβρίσκονται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και πριν το γεγονός, δηλαδή η διάθεσή τους επιστρέφει εκεί που ήταν πριν το γεγονός που τους έφερε χαρά.


Το Μυστικό: οι έρευνες δείχνουν ότι οι μικρές, καθημερινές χαρές είναι καθοριστικές για τα επίπεδα ευτυχίας μας.  Οι καθημερινές μικροχαρές τελικά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο πώς αισθάνεται κανείς.  Έτσι, οι άνθρωποι που έχουν να απολαμβάνουν μικρά καθημερινά πράγματα, είναι πιο ευτυχισμένοι από ανθρώπους που έχουν μία μεγάλη χαρούμενη στιγμή.


Τι να κάνετε: επιλέξτε κάθε μέρα να απολαμβάνετε κάτι, όσο απλό και μικρό και αν σας φαίνεται: την πρώτη κούπα καφέ της ημέρας, το αγαπημένο σας τραγούδι, ένα τηλεφώνημα ή μέιλ από ένα πρόσωπο που αγαπάτε…



Λάθος #2 Ισοπεδώνουν την Καθημερινότητα

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνει πολύς κόσμος είναι να ισοπεδώνει την καθημερινότητά του και να περιμένει κάποια μελλοντική στιγμή που θα νιώσει καλά.  Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι δεν είναι ευτυχισμένοι σήμερα, αλλά θα είναι ευτυχισμένοι όταν «παντρευτώ/βρω μια καλή δουλειά/παντρέψω το παιδί μου/τακτοποιήσω τα οικονομικά μου», κλπ.  Δυστυχώς όμως, αυτό το «αύριο» δεν έρχεται ποτέ, επειδή προκύπτει κάτι άλλο που το αντικαθιστά… Έτσι όμως το μόνο που καταφέρνει κανείς είναι να μην παρατηρεί και να μη φροντίζει να είναι όμορφη η καθημερινότητά του.

Το μυστικό: Κάντε τις καθημερινές σας ρουτίνες πιο όμορφες και πιο ιδιαίτερες.


Τι να κάνετε: πετάξτε την σπασμένη κούπα του καφέ και αντικαταστήστε την με μία σπέσιαλ, που σας αρέσει.  Θυμηθείτε να βάλετε την Κυριακή το καλό σας σερβίτσιο στο τραπέζι.  Ανάψτε κεριά, στολίστε το σπίτι με λουλούδια.  Παρατηρήστε το χώρο και τις ρουτίνες σας και πείτε «θέλω να περιβάλω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου με ομορφιά και γαλήνη» και κάντε μικρές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.



Λάθος #3 Περιμένουν ότι η Ευτυχία θα έρθει να τους χτυπήσει την πόρτα

 Ωραία θα ήταν εκεί που καθόμαστε να μας ερχόταν ουρανοκατέβατα η ευτυχία, αλλά οι έρευνες και η εμπειρία δείχνουν αυτό που λέει και η αρχαία σοφή έκφραση: «συν Αθηνά και χείρα κίνει», δηλαδή δε φτάνει μόνο η θεϊκή παρέμβαση για να πετύχουμε κάτι, χρειάζεται και προσωπικός κόπος και προσπάθεια.

Το μυστικό: οι έρευνες δείχνουν ότι πρέπει να επιλέξει καθένας μερικά πράγματα που τον κάνουν ευτυχισμένο και να τα βάλει στη ζωή του σε καθημερινή βάση.  Μη διαμαρτυρηθείτε «δεν έχω χρόνο»… Πώς γίνεται και πάντα έχουμε χρόνο για τις αγγαρείες και τα καθήκοντα μας και παραπονιόμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο για όσα μας ευχαριστούν;  Είναι θέμα οπτικής γωνίας και επένδυσης του χρόνου μας.

Τι να κάνετε: επιλέξτε αυτά που σας ευχαριστούν και μην τα αναβάλετε για όταν έχετε χρόνο.  Χρόνο έχουμε για όλα όσα αποφασίζουμε ότι έχουμε χρόνο.  Διαλέξτε πράγματα όπως περπάτημα, άσκηση, ανάγνωση βιβλίων, επικοινωνία με φίλους, ένα χόμπι, οτιδήποτε, και βάλτε στο πρόγραμμά σας να το κάνετε 3-5 φορές την εβδομάδα.  Αν μείνετε πιστοί σε αυτό το πρόγραμμα, σε τρεις εβδομάδες θα νιώθετε πολύ μεγαλύτερη ευτυχία απ’ ότι σήμερα!

Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο


Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook

https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

share