Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Πώς να Διαλέξετε Βιβλία για Mικρά Παιδιά (1-5 ετών)

Αυτό το Καλοκαίρι, Διαβάστε με την Ψυχή σας!Έχετε σκεφτεί ότι το να διαλέξετε ένα βιβλίο για ένα παιδί είναι σαν να κάνετε ένα προξενιό;  Δεν αρέσουν τα ίδια βιβλία σε όλα τα παιδιά και το κάθε παιδί έχει το δικό του γούστο και προτιμήσεις.
Υπάρχουν όμως μερικοί γενικοί κανόνες για να σας βοηθήσουν να διαλέξετε το σωστό βιβλίο για το παιδί σας, ανάλογα με την ηλικία του.

Βιβλία για Μωρά και Παιδάκια 1-3 Ετών
Ναι, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει ο γονιός να διαβάζει στο παιδί του και να το βοηθήσει στη γλωσσική και συναισθηματική του ανάπτυξη!

Τα πολύ μωρά έλκονται από σχέδια που έχουν αντίθεση με το φόντο τους και μπορεί να είναι ασπρόμαυρα.  Μετακινώντας ένα τέτοιο σχέδιο αργά μπροστά από το οπτικό τους πεδίο, τα μωρά μαθαίνουν να προσηλώνουν το βλέμμα τους στο στόχο και να το μετακινούν για να παρακολουθήσουν.

black and white shapes for baby

Καθώς μεγαλώνει το παιδάκι, ως δύο ετών, την προσοχή του τραβάνε τα έντονα χρώματα, τα μεγάλα σχήματα και τα απλά αντικείμενα.  Είναι καλό να υπάρχει μια λέξη τυπωμένη κάτω από την εικόνα και να την επαναλαμβάνει ο γονιός στο παιδί, δείχνοντας και τη ζωγραφιά. 
Επίσης, σε αυτή τη μικρή ηλικία τα παιδιά αγαπάνε τις ομοιοκαταληξίες και την απλή περιγραφή της εικόνας.  Ως 2 ετών δε μπορούν να παρακολουθήσουν ‘πλοκή’ στην ιστορία.

3 Λόγοι Που Τα βιβλία Που Έχουν Μόνο Εικόνες Είναι Χρήσιμα
 Μερικοί γονείς φοβούνται ότι τα βιβλία που έχουν μόνο εικόνες και όχι λέξεις είναι άχρηστα, επειδή στο ενήλικο μυαλό το βιβλίο είναι συνδεδεμένο με κείμενο.  Ωστόσο δεν είναι καθόλου άχρηστα τέτοια βιβλία!  Οι εικόνες προσφέρουν:
·         ‘τροφή’ στον εγκέφαλο του παιδιού
·         το βοηθάνε να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες και έτσι καλλιεργούν τη φαντασία
·         και το βοηθάνε να δημιουργήσει απλές συνδέσεις μεταξύ εννοιών, κάτι που προάγει τον προφορικό λόγο και αργότερα βοηθά το παιδί να φτιάξει απλές ιστορίες.
Στα μικρά παιδιά μέχρι 3 ετών αρέσουν τα σκληρά βιβλία (μπορούν να τα μασήσουν, να τραβήξουν τις σελίδες τους και στην ουσία δεν καταστρέφονται!) που έχουν ‘παραθυράκια’ με κρυμμένα αντικείμενα από κάτω, ή βιβλία ρολόγια ή με κουμπιά και μουσική.
Διαλέξτε βιβλία που είναι διαδραστικά ή ενισχύουν την ενεργή συμμετοχή του παιδιού καθώς του τα διαβάζετε.  Είναι σημαντικό την ώρα που του διαβάζετε, το παιδί να σκέφτεται για κάτι που παρουσιάζεται στο βιβλίο.  Για παράδειγμα, όταν το βιβλίο έχει ρυθμό και κάποιο επαναλαμβανόμενο θέμα, το παιδί επαναλαμβάνει την ίδια φράση ή σηκώνει το ‘παραθυράκι’ για να δει τι κρύβεται από κάτω.  Με αυτό τον τρόπο το παιδί βυθίζεται στην εμπειρία της γλώσσας και απολαμβάνει την ανάγνωση!


Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας και Νηπιαγωγείου
Τώρα πια, το παιδί μπορεί να παρακολουθήσει ιστορίες με οικεία αντικείμενα και εμπειρίες.  Στα παιδιά αυτής της ηλικίας αρέσουν τα βιβλία με ομοιοκαταληξία και συχνή επανάληψη λέξεων ή καταστάσεων, που τα βοηθάει να μαντέψουν τι θα γίνει στη συνέχεια. 


7 Στοιχεία που το Παιδί Νηπιαγωγείου Θέλει να Βρει σε ένα Βιβλίο

 1. Έκπληξη στο τέλος μιας επαναλαμβανόμενης ιστορίας
 2. Χιούμορ
 3. Μυστήριο
 4. Συναισθηματικές καταστάσεις και διαφορετικά συναισθήματα που έχουν οι ήρωες
 5. Μπλεξίματα και προβλήματα των ηρώων της ιστορίας, μαζί με τη λύση τους
 6. Χαρακτήρες που είναι είτε πολύ καλοί είτε πολύ κακοί (σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δε διακρίνουν ακόμα ότι υπάρχουν και ενδιάμεσες περιπτώσεις)
 7. «Καλό τέλος», με δικαίωση του καλού ήρωα και τιμωρία του κακού ήρωα.

Σε αυτή την ηλικία αρέσουν στα παιδιά τα γνωστά παραμύθια που μέχρι τώρα άκουγαν προφορικά.  Όταν τα παραμύθια βρίσκονται συγκεντρωμένα σε έναν τόμο, το παιδί έχει τη χαρά να ξεφυλλίζει το βιβλίο και να επιλέγει μόνο του το παραμύθι που θα διαβάσει το ίδιο ή θα του διαβάσετε εσείς.

Στα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας αρέσουν επίσης τα βιβλία-παιχνίδια που απαιτούν καλό συντονισμό ματιού-χεριού και κατασκευαστικές ικανότητες, ώστε να δημιουργήσουν κάτι με το βιβλίο (πχ κάστρο), ενώ παράλληλα εξασκούν την ικανότητα της φαντασίας τους, καθώς φτιάχνουν δικές τους σχετικές ιστορίες.

Διαλέξτε βιβλία που ενισχύουν τη γνώση της αλφαβήτας και τη φωνημική ικανότητα (δηλαδή την ικανότητα του παιδιού να συνδέει ότι το γράμμα «άλφα» έχει τον ήχο «α» και από αυτόν αρχίζουν διάφορες λέξεις).


Nα μια ενδεικτική λίστα με 7 ωραία βιβλία για το καλοκαίρι για παιδιά 1-5 ετών


 1. Θα ξεκινήσω με το #1 βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Public, το βιβλίο μου «Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Γλυκού) (εκδ. Mamaya) το οποίο μπορείτε να αγοράσετε εδώ σε προνομιακή τιμή http://www.mamaya.gr/product/69/paidika-to-mystirio-toy-sokolatenioy-glykoy-
 2. Μία μέρα Άλισον ΜκΓκι και Πίτερ Χ. Ρέινολντς (εκδ. Mamaya) το οποίο μπορείτε να αγοράσετε εδώ http://www.mamaya.gr/product/67/biblia-dora-mia-mera-
 3. Η Μπου Μπούκι έχασε τον αρκούδο της! Jannie Ho (εκδ. Ίκαρος)
 4. Τικ και Τέλα: Το μπαλόνι Axel Scheffler, απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς (εκδ. Ίκαρος).
 5. Θα σε κρατάω εγώ σφιχτά στην αγκαλιά μου. Κείμενα, εικονογράφηση: Ντέμπι Λιόρι, (εκδ. Πατάκη).
 6. Τα αγαπημένα χρώματα του Σποτ,  Έρικ Χιλ (Εκδ. Μίνωας)
 7. Mια τρελή-τρελή αλφαβήτα , Ράνια Μπουμπουρή (Εκδ. Ψυχογιός)

Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο http://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/

Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook

https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα

Ψυχολόγος- Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:

share