Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Κρατηθείτε Χέρι-Χέρι! 7 Απίθανα Οφέλη στην Υγεία!


Χεράκι κρατάμε το μικρό παιδί όταν μαθαίνει να περπατάει, το παιδάκι μας δίνει το χεράκι του με εμπιστοσύνη για να περάσουμε μαζί το δρόμο, τα παιδιά κρατιούνται χέρι-χέρι και φεύγουν για παιχνίδι, ζητάμε το χέρι του ανθρώπου που αγαπάμε… Το κράτημα χεριού είναι σημαντικό.  Ξέρατε ότι πυροδοτεί μια σειρά από σούπερ καλές ορμόνες του οργανισμού που συνδέονται με θετικό συναίσθημα και ευεξία; 





Να τα 7 οφέλη του να κρατιόμαστε χέρι-χέρι στην ενήλικη ζωή:

1. Όταν κρατιόμαστε χέρι-χέρι μειώνεται το στρες

Δοκιμάσατε ποτέ να κρατηθείτε χεράκι με το αγαπημένο σας πρόσωπο όταν φοβάστε, όταν ανησυχείτε ή όταν ζορίζεστε;  Φυσικά! Γιατί όμως;  Επειδή έτσι θα νιώσετε άμεσα ηρεμία και ασφάλεια, ότι έχετε κάποιον που σας νοιάζεται.  Αυτό συμβαίνει επειδή η αφή μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.


2. Όταν κρατιόμαστε χέρι-χέρι αυξάνεται το αίσθημα της αγάπης και του ψυχικού δεσίματος

Κρατώντας το χέρι ενός αγαπημένου προσώπου είναι η αρχή ενός χημικού καταρράκτη μέσα στον οργανισμό μας: εκκρίνεται ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και του ψυχικού δεσίματος, που συμβάλει στο αίσθημα της ενσυναίσθησης και επικοινωνίας των μελών του ζευγαριού.  Απλώς και μόνο κρατώντας τον/την αγαπημένη σας από το χέρι, θα βοηθήσει στο να χτίσετε μια ζεστή, όμορφη σχέση.


3. Όταν κρατιόμαστε χέρι-χέρι βελτιώνεται η λειτουργία της καρδιάς

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι το κράτημα του χεριού μειώνει τα επίπεδα του στρες και της κορτιζόλης, ‘τοξικής’ για τον οργανισμό ορμόνης, ενώ παράλληλα μειώνει και την αρτηριακή πίεση.  Η μείωση του στρες αλλά και της αρτηριακής πίεσης συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και προστατεύουν από καρδιοαγγειακά επεισόδια.


4. Όταν κρατιόμαστε χέρι-χέρι μειώνεται το αίσθημα του πόνου

Για θυμηθείτε, όταν ήσασταν παιδιά και πονούσατε…. Τι θέλατεΝα κρατήσετε από το χέρι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.  Ο οργανισμός ‘θυμάται’ αυτή την αίσθηση ανακούφισης και καταφεύγει στον ίδιο μηχανισμό του κρατήματος του χεριού και στην ενήλικη ζωή.  ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από αυτή τη λειτουργία είναι απλός: όταν ζοριζόμαστε και πονάμε σφίγγουμε τους μυς μας, κάτι που εντείνει την αίσθηση του πόνου.  Κρατώντας το χέρι ενός αγαπημένου προσώπου, όμως, χαλαρώνουμε και έτσι μειώνεται ο φυσικός πόνος, ενώ παράλληλα εντείνεται η αίσθηση της αγάπης και του ψυχικού δεσίματος με αυτό το άτομο.  Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι την ώρα του τοκετού: η μέλλουσα μητέρα θέλει να κρατάει το χέρι του συζύγου της για να αντέξει τον πόνο και να αισθανθεί ανακούφιση.


5. Όταν κρατιόμαστε χέρι-χέρι μειώνεται ο φόβος

Ποια ήταν η τελευταία φορά που είδατε ένα θρίλερ ή κάτι πολύ τρομακτικό;  Θυμάστε τι κάνατε εκείνη τη στιγμή;  Πιθανότατα πεταχτήκατε από τη θέση σας και κρατήσατε το χέρι του αγαπημένου σας!


6. Όταν κρατιόμαστε χέρι-χέρι αυξάνεται το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας

Ήδη από τη μικρή ηλικία, το κράτημα του χεριού έχει ένα σημαντικό νόημα: δίνει στο παιδί το μήνυμα της σιγουριάς και της ασφάλειας: όταν κάνει τα πρώτα του βήματα και το κρατάνε οι γονείς του, όταν το κρατάνε από το χέρι για να περάσει το δρόμο, την πρώτη μέρα του σχολείου που πάνε χέρι-χέρι… Το απλό κράτημα χεριού, χωρίς λόγια, μεταδίδει το μήνυμα της συναισθηματικής σιγουριάς και ασφάλειας.  Αυτό το μήνυμα εγγράφεται στα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου καθώς και στη μνήμη, και έτσι, σε αντίστοιχες καταστάσεις στην ενήλικη ζωή ακόμα και ένα κράτημα χεριού μπορεί να φέρει ξανά στην επιφάνεια το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας.


7. Όταν κρατιόμαστε χέρι-χέρι νιώθουμε όμορφα!

Τι πιο καλό για την ψυχική και σωματική μας υγεία από το να νιώθουμε όμορφα;  Όταν κρατάμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο από το χέρι, είτε είναι το παιδί μας είτε ο σύντροφός μας νιώθουμε άμεσα όμορφα και το χαμόγελο έρχεται στο πρόσωπό μας!

Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σας και να κουβεντιάσουμε στο http://anelanda.gr/liza/epikoinwnia/

Θυμηθείτε επίσης να επισκεφθείτε την επαγγελματική μου σελίδα  στο Facebook

https://www.facebook.com/lvarvogli και να κάνετε like!

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα

Ψυχολόγος- Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

share