Τρίτη 28 Απριλίου 2015

15 Τρόποι για να Βελτιώσετε τη Γλώσσα του Σώματός σας


Πώς στέκεστε;  Πώς κοιτάτε τον συνομιλητή σας;  Τι κάνετε με τα χέρια σας;  Η γλώσσα του σώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική 




στην επικοινωνία, στον επαγγελματικό, τον ερωτικό, τον κοινωνικό τομέα…  Ένα από τα κλειδιά της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της επιτυχίας είναι η γλώσσα του σώματος, το τι λέτε δηλαδή με το σώμα σας.
Έχετε επίγνωση του πώς στέκεστε, πώς κάθεστε, τι κάνετε με τα χέρια, τα πόδια σας όταν μιλάτε σε κάποιον; Αν όχι, ξεκινήστε από αυτό το σημείο!  Ζητήστε από κάποιον να σας φωτογραφίσει ή να τραβήξει ένα σύντομο βίντεο για να δείτε τον εαυτό σας όπως σας βλέπουν οι άλλοι.  Εντοπίστε τι είναι αυτό που χρειάζεται βελτίωση και ξεκινήστε!


Εξασκηθείτε και Βελτιώστε τη Γλώσσα του Σώματός σας
1. Μη σταυρώνετε τα χέρια μπροστά στο στήθος σας και αποφύγετε να κάθεστε σταυροπόδι – Αυτές οι στάσεις σώματος δείχνουν ότι έχετε ‘κλειστή’ και αμυντική διάθεση και είναι σαν να βάζουν ένα φράγμα ανάμεσα σε εσάς και τον συνομιλητή σας.  Αποφύγετέ τιςΚρατήστε ανοιχτή στάση σώματος.

2. Διατηρήστε βλεμματική επαφή, αλλά μην ‘καρφώνετε’ τον άλλον – Είτε μιλάτε σε ένα είτε σε περισσότερα άτομα, φροντίστε να τα κοιτάτε στα μάτια, στην περιοχή γύρω από τα μάτια αλλά μην καρφώνετε το βλέμμα σας και το αφήνετε ακίνητο.  Τσεκάρετε με τα μάτια αν ο συνομιλητής ή οι συνομιλητές σας προσέχουν αυτά που λέτε.  Αν δεν κοιτάζετε τον άλλο στα μάτια θα θεωρήσει ότι είστε απόμακρος ή ότι δε σας ενδιαφέρει.  

3. Μη ζαρώνετε!  Έχετε παρατηρήσει μερικούς ανθρώπους που μοιάζει να μη καταλαμβάνουν σχεδόν καθόλου χώρο και να περνούν απαρατήρητοι;  Μη γίνεται ένας από αυτούςΣταθείτε με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά, κάντε κινήσεις των χεριών διαγράφοντας μικρούς κύκλους ή δείχνοντας ανοιχτή στάση, καταλάβετε λίγο χώρο και δώστε στους άλλους να καταλάβουν την παρουσία σας!  Έτσι δείχνετε αυτοπεποίθηση και ενδιαφέρον για όσα γίνονται γύρω σας.  

4. Χαλαρώστε τους ώμους και το σαγόνι σας – Όταν έχετε ένταση στο σώμα σας, όταν είστε στρεσαρισμένοι, αγχωμένοι ή νευρικοί, όλη αυτή η ένταση μαζεύετε στους ώμους και το σαγόνι σας, με αποτέλεσμα να δείχνετε ‘κάπως’.  Κλείστε τα μάτια, πάρτε 2-3 βαθιές αναπνοές, εκπνεύστε και νιώστε χαλαρό το σώμα σας.

5. Νεύστε καταφατικά – Όταν σας μιλάνε, σε τακτά χρονικά διαστήματα κουνήστε το κεφάλι σας χαμογελάστε, δείξτε ενδιαφέρον.

6. Μη καμπουριάζετε – Κρατήστε την πλάτη σας στητή, με φυσικό τρόπο και όχι σαν να έχετε καταπιεί σκουπόξυλο.  Έτσι δείχνετε σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

7. Γείρετε ελαφρώς προς τη μεριά του συνομιλητή σας, χωρίς όμως να το παρακάνετε – Έτσι εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας για τα λεγόμενα του άλλου.  Προσοχή όμως μη γείρετε τόσο πολύ ώστε να δώσετε το μήνυμα ότι περιμένετε την αποδοχή και έγκριση του συνομιλητή σας.  Αν πάλι δεν κινηθείτε ελαφρώς προς το μέρος του είναι σαν να μην το καταδέχεστε και να είστε περήφανοι και αλαζόνες.  Η ισορροπία βρίσκεται στο μέτρο.

8. Χαμογελάστε και γελάστε – χαλαρώστε, μη ντρέπεστε, και μην παίρνετε ούτε τον εαυτό σας ούτε την κατάσταση πολύ σοβαρά.  Όταν η κατάσταση το απαιτεί, χαμογελάστε, δείξτε θετική διάθεση.  Όμως μην το παρακάνετε και σκάτε στα γέλια με τα δικά σας αστεία! Έτσι δείχνετε νευρικότητα και ότι έχετε ανάγκη τον άλλον.  Αφήστε χώρο στο συνομιλητή σας και φερθείτε με φυσικότητα.

9. Μην αγγίζετε το πρόσωπο και τα μαλλιά σας – πρόκειται για νευρικές συνήθειες που προδίδουν ανασφάλεια από τη μεριά σας και ενδεχομένως αποσπούν την προσοχή του συνομιλητή σας.

10. Κρατήστε το κεφάλι ψηλά – Να θυμάστε, δεν ψάχνετε για νομίσματα πεταμένα στο πάτωμα! Κοιτάζοντας κάτω δείχνετε έλλειψη ενδιαφέροντος για τον άλλον και φανερώνετε ανασφάλεια για τον εαυτό σας.

11. Υιοθετήστε πιο αργό ρυθμό – Μάθετε να μιλάτε πιο αργά, να κάνετε παύσεις, να περιμένετε τον άλλον να ολοκληρώσει τα λόγια του πριν απαντήσετε.  Προπονηθείτε στο να ακούτε τι ακριβώς σας λέει ο συνομιλητής σας και μην προετοιμάζετε νοερά την απάντησή σας την ώρα που σας μιλάει.  Ακόμα και όταν σας απευθύνουν τον λόγο μην πετάγεστε, γυρίστε προς την πλευρά του άλλου λίγο πιο αργά.  Έτσι δείχνετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και υιοθετείτε μια ήρεμη, σταθερή και σοβαρή στάση.

12. Μην κουνιέστε νευρικά- Αποφύγετε να τρώτε τα νύχια σας, να κάνετε ‘κρακ’ τα δάχτυλά σας, να παίζετε ταμπούρλο με τα δάχτυλά σας στο τραπέζι ή να παίζετε με τα μαλλιά σας ή να κουνάτε νευρικά το πόδι: όχι μόνο δείχνετε έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά δεν επιτρέπετε στο συνομιλητή σας να συγκεντρωθεί σε αυτά που λέτε.  Με δυο λόγια, κάνετε κακή εντύπωση.  Μάθετε να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές, να κάνετε αργές κινήσεις και να συνειδητοποιείτε τι κάνετε, ώστε να μη σας ξεφεύγουν νευρικές κινήσεις.

13. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας με σιγουριά- και μην παίζετε με τα δάχτυλά σας νευρικά.  Κάντε αργές, μεγάλες κινήσεις που τονίζουν τα λεγόμενά σας, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να δώσετε έμφαση σε κάτι που λέτε ή να περιγράψετε κάτι.  Μην το παρακάνετε όμως, αλλά ούτε και να τα έχετε κολλημένα στα πλευρά σας.

14. Μη στέκεστε πολύ κοντά στον συνομιλητή σας –Σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για το πόσο κοντά πρέπει να στεκόμαστε στο συνομιλητή μας.  Φυσικά το ίδιο ισχύει και στις συνθήκες της συνάντησης:  σε ένα μπαρ με δυνατή μουσική επιβάλλεται να στεκόμαστε κοντά στον συνομιλητή μας, αλλιώς ούτε θα τον ακούμε ούτε θα μας ακούει.  Σε μια επαγγελματική συνάντηση κρατάμε μια διακριτική απόσταση, το ίδιο και σε έναν ήσυχο χώρο όπου γίνεται γνωριμία με κάποιο άτομο που μας ενδιαφέρει ερωτικά.

15. Καθρεφτίστε τις κινήσεις και τη στάση του συνομιλητή σας – Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να τον κάνετε να νιώσει καλά και άνετα μαζί σας και να σας ανοιχτεί παραπάνω.  Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε τη σύνδεσή σας με το άλλο άτομο.  Κάντε το με φυσικό τρόπο, όχι με υπερβολή και όχι άμεσα, αλλά αφήνοντας μερικά δευτερόλεπτα να περάσουν.

Θυμηθείτε όμως, ότι η καλή γλώσσα σώματος από μόνη της δεν αρκεί!  Χρειάζεται θετική διάθεση και στάση από τη μεριά σας για να προσελκύσετε θετικούς ανθρώπους και να κάνετε καλή εντύπωση.  Τέλος, μη ξεχνάτε ότι κάθε αλλαγή χρειάζεται το χρόνο της, οπότε συνεχίστε την προσπάθεια με σταθερότητα και υπομονή και τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

share