Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

14 Τρόποι για να Γιορτάσετε την Πρώτη Μέρα των Προνηπίων και του Νηπιαγωγείου


Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η πρώτη μέρα του νηπιαγωγείου για ένα παιδί;  Σηματοδοτεί μια ζωή μάθησης, εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης και προσωπικής ανάπτυξης!  Αυτός ο μεγάλος εξελικτικός σταθμός στη ζωή ενός παιδιού συνοδεύεται και από έντονα συναισθήματα.  Γιατί να μη γιορτάσετε αυτή τη μεγάλη μέρα, ώστε να προσφέρετε στο παιδί σας υπέροχες αναμνήσεις και ένα θετικό ξεκίνημα της χρονιάς;

Μέσα από τις παρακάτω δραστηριότητες βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει τη μετάβαση στο νηπιαγωγείο ως μια νέα, όμορφη φάση ζωής με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και ανταμοιβές!
  1. Δώστε στο παιδί σας την αίσθηση ότι έχει έλεγχο των πραγμάτων.  Κάντε μαζί τις αγορές των σχολικών ειδών (αντί να του αγοράσετε εσείς για έκπληξη ή για να κερδίσετε χρόνο) και αφήστε το παιδί να διαλέξει με το γούστο του (ακόμα και αν εσείς διαφωνείτε!).
  2. Κάντε το πορτρέτο του παιδιού.  Ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει τον εαυτό του και βοηθήστε το να γράψει δίπλα τα προτερήματά του, τα αγαπημένα του πράγματα, τα ενδιαφέροντά του.
  3. Δημιουργήστε το «σημείο εκκίνησης».  Στο σημείο που το παιδί βάζει τα παπούτσια και την τσάντα του κολλήστε μια ζωγραφιά του στο πάτωμα ή τον τοίχο, δημιουργώντας έτσι μια γωνιά ασφάλειας.
  4. Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού με βιβλία.  Διαβάστε μαζί βιβλία σχετικά με την πρώτη μέρα του σχολείου ή άλλες περιπέτειες.  Συζητήστε για το πόσο γενναίος είναι ο χαρακτήρας στο βιβλίο, για τις δυσκολίες που ξεπέρασε και τι έκανε για να τα καταφέρει.  Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να εντοπίσει τα δικά του άγχη, να αντιληφθεί ότι και άλλοι περνάνε αντίστοιχα ζόρια αλλά τα καταφέρνουν και, επίσης, το βοηθάτε να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει αυτά που το αγχώνουν.
  5. Συζητήστε με το παιδί για τη νέα εμπειρία και την προσαρμογή με θετικό τρόπο, τονίζοντας όλα τα όμορφα πράγματα που θα συμβούν.  Μην αφήνετε να έρθει στην επιφάνεια το δικό σας άγχος.
  6. Κανονίστε να παίξει το παιδί σας με συμμαθητές και συμμαθήτριες πριν την έναρξη του νηπιαγωγείου και αμέσως μετά.
  7. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι «μπορεί στην αρχή να φοβάσαι λιγάκι, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν κάπως παράξενα όταν ξεκινούν κάτι καινούργιο.  Κάθε μέρα που θα περνάει όμως θα βρίσκεις κάτι όμορφο στο νηπιαγωγείο και θα σου αρέσει όλο και περισσότερο».  Μην μπείτε στον πειρασμό να πείτε «μη φοβάσαι!» ή «δες τον μεγάλο σου αδερφό», αλλά δείξτε κατανόηση στο φόβο του παιδιού και προσφέρετε ενθάρρυνση.
  8. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να μιλήσει για τους φόβους του και βοηθήστε το να βρει λύσεις και τρόπους να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.
  9. Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του παιδιού σας και τονίστε τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα (πχ όταν ήταν πιο μικρό είχε τρίκυκλο ποδήλατο, τώρα κάνει με βοηθητικές, ή τώρα ντύνεται μόνο του, ή πριν έκανε μουτζούρες και τώρα ξέρει να γράφει το όνομά του, κλπ).
  10. Πρόβα τζενεράλε.  Πριν ξεκινήσει το νηπιαγωγείο, κάντε μια γενική πρόβα με το παιδί.  Συζητήστε πώς θα πάει στο σχολείο, ποιος θα είναι εκεί να το βοηθήσει να βρει την τάξη του, πώς θα χαιρετήσει τη δασκάλα του, πόση ώρα κρατάει το σχολείο, περίπου τι γίνεται την ώρα του μαθήματος και του διαλείμματος, πώς θα γυρίσει στο σπίτι και ποιος θα είναι στο σπίτι να το υποδεχτεί.  Καθησυχάστε το παιδί ότι η δασκάλα θα είναι εκεί και θα το βοηθήσει ή θα του λύσει όλες τις απορίες.
  11. Παίξτε με το παιδί σας παιχνίδι ρόλων, σχετικά με το πώς λέμε το όνομά μας, πώς γνωριζόμαστε με άλλα παιδιά, πώς ζητάμε κάτι από τη δασκάλα, κλπ.  Το δραματικό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για τα μικρά παιδιά, αφού τους προσφέρει την ευκαιρία να δεχτούν την αλλαγή και να προβάρουν τους νέους τους ρόλους.
  12. Δώστε στο παιδί ένα μεταβατικό αντικείμενο σιγουριάς.  Αποφύγετε τα παιχνίδια, μια σου συνήθως δεν τα προτιμούν οι δάσκαλοι στο σχολείο.  Είναι προτιμότερο να του δώσετε κάτι προσωπικό: πχ ένα σημείωμα με μια καρδούλα, το όνομα του παιδιού και που του γράφετε ότι το αγαπάτε, μια οικογενειακή φωτογραφία ή μια ωραία ζωγραφιά.
  13. Πέστε στο παιδί σας πώς νιώθατε εσείς όταν είχατε πάει στο νηπιαγωγείο και τονίστε τα θετικά της δικής σας εμπειρίας!  Μοιραστείτε μαζί του τι ήταν αυτό που σας βοήθησε και σας έκανε να νιώσετε όμορφα τις πρώτες μέρες του σχολείου.
  14. Μαζί με το παιδί σας γράψτε μια ιστορία για την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, με το παιδί σας πρωταγωνιστή!  Συμπεριλάβετε πολλές λεπτομέρειες, για το σχολικό, την τάξη, τη δασκάλα, τους συμμαθητές, αλλά και τα συναισθήματα του παιδιού σας, κλπ.  Ζητήστε από το παιδί να βάλει αυτοκόλλητα και να κάνει ζωγραφιές στην ιστορία του και μοιραστείτε την με αγαπημένα σας πρόσωπα!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

share