Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Καταστροφικές Σχέσεις- 7 Σημάδια για να αναγνωρίσετε αν ο/η σύντροφός σας είναι Νάρκισσος.



Τα σημάδια της ναρκισσιστικής προσωπικότητας
Ο Νάρκισσος, όπως ίσως θυμάστε από την αρχαία Ελληνική μυθολογία, ήταν ο ωραίος νέος που ήταν ερωτευμένος με τον εαυτό του και διαρκώς θαύμαζε το είδωλό του όπως καθρεφτιζόταν στα νερά της λίμνης.  Ενώ μια δόση αγάπης και εκτίμησης για τον εαυτό είναι υγιής και απαραίτητη, όταν ξεπερνάει κάποια όρια γίνεται προβληματική.  
1. Δε μπορεί να καταλάβει πώς νιώθετε. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί να σας υποστηρίξει συναισθηματικά και είναι απόμακρος, αδιάφορος και νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του.
2. Έχετε την αίσθηση ότι σας χρησιμοποιεί.  Πράγματι, οι νάρκισσοι τείνουν να χρησιμοποιούν τους άλλους, να παίρνουν σε συναίσθημα, έπαινο, ή ό,τι άλλο χρειάζονται κυρίως ψυχολογικά και να μην ανταποδίδουν (και το χειρότερο, να μην καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ανταποδώσουν).
3. Από τη θεοποίηση στην απομυθοποίηση. Οι άνθρωποι που έχουν ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ξεκινούν με υπέρμετρο ενθουσιασμό όταν σας γνωρίζουν: σας ερωτεύονται παράφορα, είστε ο καλύτερος φίλος τους από την πρώτη στιγμή, σας θεοποιούν ως συνεργάτη τους στη δουλειά, με δυο λόγια σας βάζουν σε ένα βάθρο και σας λατρεύουν.  Πολύ σύντομα όμως σας απομυθοποιούν σε σημείο να τσακωθούν μαζί σας, να λένε άσχημα πράγματα για εσάς και να σας περιγράφουν ως άχρηστους ή ανάξιους. Οι νάρκισσιο φαντασιώνονται την τέλεια και απόλυτη αγάπη, σχέση, ομορφιά, δύναμη και θεωρούν ότι έχουν το απόλυτο δικαίωμα σε κάτι τέτοιο.  
4. Αίσθηση ανωτερότητας και υπερβολική αίσθηση ότι είναι ο καλύτερος.  Οι νάρκισσοι θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους και ανώτερους από τους άλλους, υπερβάλλουν για τα χαρακτηριστικά ή τις επιτυχίες τους και θέλουν να σχετίζονται μόνο με άλλους αντίστοιχα υψηλού επιπέδου ανθρώπους.  Έχουν υπερβολικές προσδοκίες από τους άλλους, θέλουν οι άλλοι να τους υπηρετούν και νιώθουν ανώτεροι
5. Υπερβολική αίσθηση ότι του αξίζει ό,τι επιθυμεί. Οι νάρκισσοι θέλουν αυτό που θέλουν χωρίς δεύτερη κουβέντα και θεωρούν ότι πρέπει να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση.  
6. Λαχταρούν τον έπαινο και τον θαυμασμό των άλλων, σε σημείο που να τους γίνεται εξάρτηση. Για τον νάρκισσο ο θαυμασμός και ο έπαινος είναι το ναρκωτικό τους, θα κάνουν τα πάντα για να το αποκτήσουν. 
7. Ζήλεια και θυμόςΟι νάρκισσοι ζηλεύουν έντονα τα επιτεύγματα των άλλων και θυμώνουν επίσης έντονα με τις επιτυχίες τους, θεωρώντας ότι το άξιζαν οι ίδιοι και ότι τους «έκλεψαν» οι άλλοι την επιτυχία.
Τι κοινό έχουν μεταξύ τους οι νάρκισσοι;
Πέρα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, οι νάρκισσοι έχουν ένα κοινό στοιχείο: έχουν πολύ εύθραυστη αίσθηση του εαυτού τους.  Παρόλο που προς τα έξω παρουσιάζονται εγωιστές, αλαζόνες, με πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, στην πραγματικότητα μέσου τους νιώθουν τόσο δα μικροί.  Έτσι, ο μηχανισμός άμυνας που χρησιμοποιούν για να καλύψουν το πόσο «μικροί» και λίγοι νιώθουν, είναι η υπερβολή στην αλαζονεία.  Οι νάρκισσοι διαρκώς προσπαθούν να δείξουν και να πείσουν τους άλλους (αλλά πρωτίστως τον ίδιο τους τον εαυτό) ότι είναι σημαντικοί, γεμάτοι αυτοπεποίθηση, ταλαντούχοι, πετυχημένοι, κλπ, κλπ.  Στο μυαλό τους είναι οι καλύτεροι και οι σημαντικότεροι όλων.  Οι νάρκισσοι φέρονται έτσι για να διατηρούν την ομοιόστασή τους, δηλαδή την εσωτερική τους ισορροπία.
Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας είναι ψυχιατρική διαταραχή, πρόβλημα της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από υπερβολή και διαταραχή στη σκέψη και τη συμπεριφορά.  Πολλοί άνθρωποι έχουν στοιχεία της διαταραχής αυτής, χωρίς απαραιτήτως να έχουν τη διάγνωση.
Μια μεταφορά- πώς να αναγνωρίσετε έναν νάρκισσο
Αν δείτε έναν νάρκισσο σε μία παραλία θα τον καταλάβετε επειδή θα φοράει το πιο μοντέρνο μαγιό, τα πιο εντυπωσιακά γυαλιά ηλίου, θα έχει την περισσότερη ενέργεια, θα πιτσιλάει νερά, θα κολυμπάει σκουντώντας τους άλλους γύρω του, θα κάνει βουτιές και φιγούρες και θα έχει θαυμαστές/θαυμάστριες γύρω του.  Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να κολυμπήσετε παραπέρα, ή, ακόμα καλύτερα, να πάτε σε άλλη παραλία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

share