Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Συγκρούσεις Στις Σχέσεις: Πώς μας επηρεάζει το στρες που προκαλούν


Συγκρούσεις Στις Σχέσεις:

Πώς μας επηρεάζει το στρες που προκαλούν

Η σύγκρουση μέσα σε μια σχέση είναι μια σημαντική πηγή στρες. Είτε η σύγκρουση είναι με τον/την σύζυγο, ένα δύσκολο γείτονα ή φίλο, η σύγκρουση, ειδικά η συνεχής, μπορεί να προκαλέσει άγχος που έχει ιδιαιτέρως αρνητική επίδραση σε πολλούς τομείς. Οι ακόλουθοι είναι μερικοί από τους πιο εξέχοντες τρόπους που η σύγκρουση και το στρες μέσα στη σχέση μπορεί να σας επηρεάσουν.

Η Σύγκρουση Μπορεί να Επηρεάσει την Υγεία Σας:  Η σύγκρουση μέσα στη σχέση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με έρευνα έχει φανεί ότι ‘οι σταθερά αρνητικές κοινωνικές συναλλαγές’, με άλλα λόγια η επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη  σύγκρουση, είναι ιδιαιτέρως σχετιζόμενη με χαμηλότερη ποιότητα ζωής (από αυτό-αναφορές), μεγαλύτερους λειτουργικούς περιορισμούς και υψηλότερο αριθμό θεμάτων υγείας. Αυτά εξαιτίας  της επίδρασης που έχει το στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και άλλοι παράγοντες. Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι η συνεχής σύγκρουση μπορεί να έχει επίπτωση στην υγεία σας.

Η Οικογενειακή Σύγκρουση Δεν είναι Σπάνια:  Αν συγκρούεστε με μέλη της οικογένειάς σας, ίσως να είναι καθησυχαστικό για εσάς να μάθετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις είναι πιο συχνές από ό,τι νομίζετε. Δεν είναι θέμα έλλειψης αγάπης, αλλά είναι θέμα ελλιπούς άνεσης να διαπραγματευτείτε με τη σύγκρουση μεταξύ των μελών της οικογένειας. Είτε είναι  μια ξεκάθαρη σύγκρουση την ώρα του δείπνου, είτε ένα υποκείμενο συναίσθημα δυσφορίας που παραμένει βουβό, η οικογενειακές συγκρούσεις προφανώς προκαλούν ένα σημαντικό ποσοστό άγχους σε πολλούς ανθρώπους.

Η Σύγκρουση Μπορεί να Είναι Σωματικά Επώδυνη: Έρευνα πάνω στον κοινωνικό αποκλεισμό έδειξε ότι ο πόνος της μοναξιάς και η κοινωνική απόρριψη επεξεργάζονται από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που γίνεται η επεξεργασία του σωματικού πόνου. Γι’αυτό και όταν κάποιος βιώσει την απόρριψη στην πραγματικότητα μπορεί να νιώθει σωματικό πόνο.  Αν είστε δεσμευμένοι σε μια σχέση που περιλαμβάνει πολλές συγκρούσεις και συνεχή συναισθήματα απόρριψης, πιθανώς ήδη να γνωρίζετε ότι νιώθετε σωματικό πόνο επίσης συστηματικά.

Μη Ομολογημένη Σύγκρουση Μπορεί και Πάλι να Σας Πληγώσει: Σχέσεις στις οποίες κανείς ‘ποτέ δε μαλώνει’, δεν είναι πάντα τόσο ευτυχείς όσο δείχνουν. Στην πραγματική ζωή η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, και η επίλυσή της με αποτελεσματικό τρόπο είναι συχνά ο δρόμος για μεγαλύτερη κατανόηση ανάμεσα σε δύο άτομα, φέρνοντάς τα πιο κοντά. Σχέσεις στις οποίες ο θυμός καταπιέζεται και δεν ομολογείται, είτε από τον ένα είτε και από τους δύο συντρόφους, είναι στην κυριολεξία βλαβερές. Έρευνα βρήκε ότι στα ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος τακτικά καταπίεζε τον θυμό του, υπήρχε τάση να πεθαίνουν και οι δύο πιο νωρίς. Στα ζευγάρια που και οι δύο καταπίεζαν το θυμό τους φάνηκε ότι είχαν το χειρότερο προσδόκιμο ζωής.

Η Σύγκρουση Πρέπει να Επιλυθεί με τον Σωστό Τρόπο: Γνωρίζοντας ότι η ανεπίλυτη σύγκρουση ενέχει τέτοιους κινδύνους, είναι πολύ δελεαστικό για εμάς να ξεσπάμε με το παραμικρό, με όποιο τρόπο νομίζουμε, αλλά ούτε αυτό είναι πάντα η σωστή προσέγγιση.  Ο τρόπος που επιλύετε τις συγκρούσεις στις σχέσεις σας μπορεί να τις φτιάξει ή να τις διαλύσει, μένοντας μόνοι στο τέλος ή μαζί γεμάτοι κοινωνική υποστήριξη και αγάπη. Αυτές οι δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων μπορούν να σας βοηθήσουν να χειριστείτε τις διαμάχες μέσα στη σχέση με υγιή τρόπο, έτσι ώστε να κερδίσετε τα μέγιστα χωρίς να νιώθετε εξαντλημένοι. Και σε περιπτώσεις έντονων συγκρούσεων, βοηθητικά μπορεί να σας φανούν η επίσκεψη σε κάποιο σύμβουλο γάμου η σε επαγγελματία ψυχοθεραπευτή.
 
Λέξεις-Κλειδιά: γάμος, προβλήματα γάμου, προβλήματα σχέσεων, συγκρούσεις, άγχος, στρες, στεναχώρια, Λίζα Βάρβογλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share