Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Ποιος παράγοντας προβλέπει την κακή σχέση και το αν ένα ζευγάρι θα χωρίσει;


Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΥΓΑΔΙΣΤΕ!  ΚΑΙ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ
Ποιος παράγοντας νομίζετε ότι προβλέπει αν ένα ζευγάρι θα είναι δυστυχισμένο στη σχέση/στο γάμο του και θα χωρίσει;
 
α) απογοήτευση από την οικονομική κατάσταση του ζευγαριού;
β) έλλειψη σεξουαλικής έλξης;
γ) απουσία αληθινής αγάπης;
Η σωστή απάντηση είναι: κανένα από αυτά!  Αυτό το γνωρίζουμε από επιστημονικές έρευνες.  Ο νούμερο ένα παράγοντας που προβλέπει αν ένα ζευγάρι θα πάρει διαζύγιο είναι το πώς διαχειρίζονται οι σύζυγοι το θυμό, τις διαφωνίες και τις εντάσεις μεταξύ τους.
Τα ερευνητικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: για να έχει ένα ζευγάρι καλές πιθανότητες να μην καταλήξει σε διαζύγιο, είναι απαραίτητο να μάθει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα που εμφανίζονται.
Ο θυμός επηρεάζει την υγεία
Ερευνητές έβαλαν ζευγάρια να κουβεντιάσουν έντονα για τα προβλήματα του γάμου τους για 30 λεπτά.  Όσο πιο αρνητικές ή επιθετικές συμπεριφορές έβγαλαν στην επιφάνεια, τόσο πιο πεσμένο ήταν το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ζευγαριών!  Επίσης, ο καυγάς ανέβασε την πίεση των μελών των ζευγαριών, κυρίως των ανδρών, κάτι που γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.  Το χαμηλό ανοσοποιητικό εμφανίστηκε κυρίως στις γυναίκες, κάτι που προκαλεί μεγαλύτερη ευαισθησία στο κοινό κρυολόγημα αλλά και σε διαταραχές του ανοσοποιητικού, αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και καρκίνο.
Διαχείριση Συγκρούσεων
Φυσικά και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές!  Ωστόσο, όταν υπάρχει καλή θέληση και προσπάθεια, οι παρακάτω επιστημονικά και κλινικά ελεγμένες προτάσεις βοηθούν.
1.  Ως ζευγάρι, δεσμευτείτε να εξελιχθείτε ατομικά ο καθένας αλλά και μαζί ως δύο άνθρωποι σε μία σοβαρή σχέση.
2.  Διατηρήστε τη λογική, την ψυχραιμία και την ηρεμία σας όσο περισσότερο γίνεται.
3.  Θυμηθείτε ότι σε μια σοβαρή σχέση όταν ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, τελικά βγαίνουν χαμένοι και οι δύο! Σε μια διαφωνία, σκοπός δεν είναι να ανακηρυχτεί κάποιος νικητής, αλλά να βρεθεί μια μέση λύση με την οποία συμφωνούν και οι δύο (που σημαίνει ότι καθένας χωριστά πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του).
4.  Σεβαστείτε τον εαυτό σας και τον/τη σύντροφό σας.
5. Βάλτε χιούμορ στη ζωή σας και στο πώς βλέπετε τον εαυτό σας και τα πράγματα.  Όχι στο σαρκασμό, όχι στην ειρωνεία.
6. Χρησιμοποιείστε τάιμ-άουτ.  Αν παρατηρήσετε ότι εσείς ή ο/η σύντροφός σας θυμώνετε, γίνεστε επιθετικοί ή παράλογοι, πείτε ψύχραιμα «βλέπω ότι ανεβαίνουν οι τόνοι και αναρωτιέμαι αν αυτό σημαίνει ότι χάνεις τον έλεγχο.  Θα διατηρήσεις την ψυχραιμία σου για να συνεχίσουμε τη συζήτηση;».  Αν όχι, τότε οι δυο σας μπορείτε να συμφωνήσετε σε τάιμ-άουτ και αργότερα να επανέρθετε στο πρόβλημα.
7. Βρείτε χρόνο να κάνετε κάτι όμορφο μαζί ως ζευγάρι.
Λέξεις-κλειδιά: γάμος, ζευγάρι, επικοινωνία, προβλήματα σχέσεων, καυγάδες, ψυχολογία
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ:
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και επιθυμείτε να το αναδημοσιεύσετε, παρακαλώ να συμπεριλάβετε το όνομα και την ιδιότητά μου, τον τίτλο του άρθρου και τη διεύθυνση του συγκεκριμένου ιστολόγιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

share